Tehnologija

GUGL ĆE MORATI DA ISKEŠIRA 700 MILIONA DOLARA? Uspostavljanje monopola glavni problem, veći deo odštete za potrošače

Kompanija Gugl je pristala da plati 700 miliona dolara odštete i da omogući veću konkurenciju u svojoj prodavnici aplikacija, u skladu sa uslovima antimonopolskog sporazuma sa američkim državama i potrošačima.

Izvor: EURACTIV/Jelena Jevtić

Gugl će uplatiti 630 miliona dolara u fond za poravnanje za potrošače i 70 miliona dolara u fond koji će koristiti države, prema nagodbi objavljenoj u ponedeljak na federalnom sudu u San Francisku, za koju je i dalje potrebno konačno odobrenje sudije.

U poravnanju se navodi da će potrošači koji ispunjavaju uslove dobiti najmanje dva dolara naknade i mogu dobiti dodatne uplate na osnovu svoje potrošnje na Gugl Pleju između 16. avgusta 2016. i 30. septembra 2023.

Svih 50 američkih država, okrug Kolumbija, Portoriko i Devičanska ostrva, biće obuhvaćeno ovim rešenjem.

Gugl je optužen da prenaplaćuje potrošače kroz nezakonita ograničenja distribucije aplikacija na Android uređajima i nepotrebne naknade za transakcije u aplikaciji. Kompanija nije priznala da je činila nepravdu, ali je pristala na nagodbu.

Glavni tužilac države Juta i druge države najavile su nagodbu u septembru, ali su uslovi ostali poverljivi pre do okončanja Guglovog suđenja sa proizvođačem video-igre "Fortnite”, kompanijom Epic Games. Kalifornijski sud prošle nedelje se složio sa Epic-om da su delovi Google-ovog poslovanja sa aplikacijama nekonkurentni.

Vilson Vajt, potpredsednik Gugla za državne poslove i javnu politiku, u izjavi je rekao da nagodba "potvrđuje snažnu bezbednosnu zaštitu i zadržava sposobnost kompanije da se takmiči sa drugim proizvođačima (operativnih sistema) i investira u Android ekosistem za korisnike i programere”.

S druge strane, Gugl je saopštio i da proširuje opcije za programere aplikacija i igara da potrošačima pruže alternativu naplate izvan servisa Gugl Plej. Iz kompanije su rekli da su isprobavali ovu "naplatu po izboru" u SAD više od godinu dana.

Kao deo nagodbe, Gugl je rekao da će pojednostaviti mogućnost korisnika da preuzimaju aplikacije direktno od programera.

Advokati američkih država u svom podnesku su rekli da će uslovi poravnanja "ponuditi značajno, značajno i dugotrajno olakšanje potrošačima širom zemlje". Istaknuto je i da nijedan drugi američki antimonopolski organ još nije uspeo da obezbedi nadoknade ove veličine od Gugla" ili bilo koje druge velike digitalne platforme, piše CNBS.

(JA/EURACTIV.rs)