Tehnologija

VLADIMIR PUTIN O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: Neophodno "sprečiti zapadni monopol", stiže ruska strategija za razvoj?

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je plan za usvajanje nacionalne strategije za razvoj veštačke inteligencije, ističući da je neophodno sprečiti zapadni monopol.

Izvor: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Govoreći na konferenciji posvećenoj veštačkoj inteligenciji u Moskvi, Vladimir Putin je istakao da je "imperativ da se koriste ruska rešenja u oblasti stvaranja pouzdanih i transparentnih sistema veštačke inteligencije koji su takođe bezbedni za ljude".

"Monopolistička dominacija takve strane tehnologije u Rusiji je neprihvatljiva, opasna i nedopustiva", rekao je Putin.

On je primetio da su "mnogi savremeni sistemi, obučeni na zapadnim podacima, namenjeni zapadnom tržištu" i "odražavaju onaj deo zapadne etike, normi ponašanja, javne politike kojima se protivimo".

Putin je upozorio da bi algoritmi koje su razvile zapadne platforme mogli da dovedu do digitalnog "otkazivanje" Rusije i njene kulture.

"Veštačka inteligencija stvorena u skladu sa zapadnim standardima i obrascima mogla bi da bude ksenofobična", rekao je Putin i dodao:

"Zapadni pretraživači i generativni modeli često rade na veoma selektivan, pristrasan način, ne uzimaju u obzir, a ponekad jednostavno ignorišu i poništavaju rusku kulturu. Jednostavno, mašina dobija neku vrstu kreativnog zadatka i rešava ga koristeći samo podatke na engleskom jeziku, što je zgodno i korisno za programere sistema. I tako algoritam, na primer, može da ukaže mašini da Rusija, naša kultura, nauka, muzika, književnost jednostavno ne postoje", rekao je on.

On je obećao da će uložiti dodatna sredstva u razvoj superkompjutera i drugih tehnologija kako bi se intenzivirala nacionalna istraživanja veštačke inteligencije.

"Razgovaramo o proširenju fundamentalnih i primenjenih istraživanja u oblasti generativne veštačke inteligencije i velikih jezičkih modela", rekao je Putin.

Kako je dodao, u eri tehnološke revolucije, kulturno i duhovno nasleđe je "ključni faktor u očuvanju nacionalnog identiteta, a samim tim i raznolikosti našeg sveta i stabilnosti međunarodnih odnosa".

Putin je naglasio da bi pokušaji da se zabrani razvoj veštačke inteligencije bili nemogući, ali je ukazao na važnost obezbeđivanja neophodnih mera zaštite.

"Uveren sam da budućnost ne leži u zabrani razvoja tehnologije, to je jednostavno nemoguće", rekao je on. "Ako nešto zabranimo, to će se razviti negde drugde, a mi ćemo samo zaostati, to je sve".

Izvor: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV

On je dodao da će globalna zajednica moći da izradi bezbednosne smernice za veštačku inteligenciju kada u potpunosti shvati rizike.

"Kada osete pretnju njegovog nekontrolisanog širenja, nekontrolisanih aktivnosti u ovoj sferi, odmah će doći želja za postizanjem sporazuma", rekao je on.

Putinova bajka

Kako piše RTS, ruski predsednik je tokom događaja imao priliku da čuje novogodišnju bajku koju je napisala veštačka inteligencija. 

Putin je zamolio sistem da smisli novogodišnju bajku. Dobio je sledeći rezultat:

"Dva prijatelja, Deda Mraz i Snežana, živeli su u kolibi na ivici šume, i sada su se, kao i svake godine, spremali za novogodišnje praznike. Jednog dana, kada su skoro završili sa pripremama za Novu godinu, dogodila se nesreća – koliba se zapalila", počinje bajka.

"Deda Mraz i Snežana nisu mogli da ugase vatru, ali im je na vreme pomogao čarobnjak koji se našao u prolazu…"

Predsedniku Rusije kasnije su pripredili i demonstraciju mogućnosti neuronskih mreža.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Černišenko istakao je da će uskoro preduslov za dobijanje budžetskih subvencija biti da kompanije koriste tehnologiju veštačke inteligencije. Pristup će biti testiran 2024. godine za kompanije čiji prihod prelazi 800 miliona rubalja (8,99 miliona dolara). Vlada procenjuje da će uvođenje AI tehnologije doprineti rastu BDP-a Rusije za šest odsto do 2030. godine.

(EURACTIV.rs)