Tehnologija

SEVERNA KOREJA TVRDI DA JE POSTAVILA ŠPIJUNSKI SATELIT U ORBITU: To bi moglo da ojača njenu vojsku, kažu analitičari

Autor Milena Antonijević

Severna Koreja je u sredu saopštila da je postavila svoj prvi špijunski satelit u orbitu i obećala dalja lansiranja u cilju odbrane od, kako je nazvala, „opasnih vojnih manevara svojih neprijatelja".

Izvor: YouTube/Printscreen/ CRUX

Analitičari su rekli da bi, ako svemirska letelica radi, mogla značajno da poboljša vojne sposobnosti Severne Koreje, uključujući i omogućavanje da preciznije gađa snage protivnika.

Kako je saopštila državna Koreska centralna novinska agencija (KCNA) Satelit, nazvan „Maligjong-1", lansiran je 21.novembra na novoj raketi-nosaču „Čolima-1".

„Lansiranje izviđačkog satelita je zakonsko pravo Severne Koreje da ojača svoje pravo na samoodbranu", navodi se u izveštaju KCNA. 

Ni Južna Koreja, Sjedinjene Države ni Japan, od kojih svi doživljavaju sve veće vojne tenzije sa Severnom Korejom, nisu mogli da potvrde da je satelit stigao u orbitu.

Ali Južna Koreja je lansiranje nazvala „jasnim kršenjem" rezolucije Saveta bezbednosti UN koja Severnoj Koreji zabranjuje korišćenje tehnologije balističkih raketa.

A 22. novembra ujutru južnokorejska vlada je delimično suspendovala sporazum koji je imala sa Severnom Korejom koji je ograničavao južne izviđačke i nadzorne aktivnosti duž demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja dve zemlje.

Raketa sa satelitom lansirana je u pravcu juga i veruje se da je prošla iznad japanske prefekture Okinava.

Japanski premijer Fumio Kišida osudio je lansiranje, nazvavši ga „ozbiljnom situacijom“ koja „utiče na bezbednost“ ljudi u Japanu, dok je ponovio svoju posvećenost nastavku saradnje sa SAD i Južnom Korejom kako bi odgovorili na lansiranja Pjongjanga.

Vojska Seula je saopštila da je pratila pripreme za lansiranje u bliskoj saradnji sa SAD.

U saopštenju se navodi da su razarači Aegis iz Južne Koreje, SAD i Japana raspoređeni da prate lansiranje, a informacije o njegovim specifičnostima se sveobuhvatno analiziraju.

Japanski ministar odbrane Hirojuki Mijazava rekao je da njegova zemlja još uvek pokušava da utvrdi da li je severnokorejski satelit stigao u orbitu.

Treći pokušaj lansiranja satelita

Pjongjang je prvi put pokušao da postavi satelit u orbitu krajem maja, ali je druga faza rakete koja je nosila satelit pokvarila funkcionisanje i ona se srušila u more.

KCNA je saopštila da je „pouzdanost i stabilnost novog sistema motora“ „niska“ i da je gorivo korišćeno „nestabilno“, što je dovelo do neuspeha misije.

Drugi pokušaj je propao u avgustu kada je došlo do „greške u sistemu za hitno miniranje tokom leta treće faze“, naveo je u izveštaju KCNA u to vreme.

Ta raketa se razbila na više delova pre nego što je pala u Žuto more, Istočno kinesko more i Tihi okean, prema japanskim zvaničnicima.

U prkosnom govoru Savetu bezbednosti UN posle drugog neuspelog lansiranja, severnokorejski ambasador Kim Song je insistirao da je sprovođenje špijunskog satelitskog programa u okviru „legitimnog prava zemlje kao suverene države“. On je negirao da je Severna Koreja pokušavala da nabavi tehnologiju interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) kroz lansiranje satelita.

Treći pokušaj u utorak uveče bio je nadaleko očekivan i signaliziran od strane Pjongjanga, koji je rano u sredu obećao da će pokrenuti još.

Severnokorejska Nacionalna uprava za razvoj vazduhoplovstva podnela bi plan za „obezbeđivanje sposobnosti za izviđanje južnokorejskog regiona dodatnim lansiranjem nekoliko izviđačkih satelita u kratkom vremenskom periodu", saopštila je KCNA.

Pjongjang je rekao da je posedovanje satelita legitimna mera samoodbrane od, kako tvrdi, serije provokacija SAD, Južne Koreje i Japana.

Ranije ove nedelje Severna Koreja je osudila SAD zbog njihove potencijalne prodaje naprednih projektila Japanu i vojne opreme Južnoj Koreji, nazvavši to „opasnim činom" u izveštaju KCNA.

Severna Koreja je saopštila da je „očigledno" na koga će ofanzivna vojna oprema biti usmerena i protiv koga će biti upotrebljena.

Vojno pojačanje za Pjongjang

Analitičari kažu da čak i jedan satelit u orbiti pomaže vojnom držanju Severne Koreje.

„Ako uspe, to će poboljšati komandu, kontrolu i komunikaciju ili obaveštajne i nadzorne sposobnosti severnokorejske vojske. To bi poboljšalo sposobnost Severa da komanduje svojim snagama" u svakom mogućem sukobu, rekao je Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande.

„Satelit će im dati sposobnost koja im je ranije nedostajala, a koja im može pomoći u vojnom gađanju, može im pomoći u proceni štete", rekao je Ankit Panda, nuklearni političar Karnegijeve fondacije za međunarodni mir.

Lekcije naučene od lansiranja će se koristiti u razvoju budućih satelita, rekao je Panda.

„Oni će uzeti ono što nauče ovim uspešnim lansiranjem i primeniti to na dodatna lansiranja. Oni će izgledati da imaju otpornu, redundantnu konstelaciju satelita za posmatranje Zemlje i to će napraviti prilično veliku razliku za Severne Koreje ukupne strateške sposobnosti svesti o situaciji", rekao je on.

Drugi su upozorili da će se stvarne sposobnosti onoga što je Pjongjang lansirao kasno tek videti. Neki su sugerisali da je Sever imao više da izgubi od juga nastavka prikupljanja obaveštajnih podataka duž granice nego što je morao da dobije od lansiranja satelita.

„Operacije nadzornih dronova koje bi Seul uskoro mogle započeti duž DMZ-a trebalo bi da proizvedu više korisnih obaveštajnih podataka od rudimentarnog satelitskog programa Severne Koreje", rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

(EURACTIV.rs)