Tehnologija

BELA KUĆA KRITIKOVALA MASKOVU "GNUSNU" ANTISEMITSKU LAŽ: Velike kompanije obustavile reklamiranje na društvenoj mreži X

Autor Milena Antonijević

Bela kuća je 17. novembra osudila podršku Elona Maska za ono što je nazvala „odvratnom" antisemitskom teorijom zavere na društvenoj mreži X. Mnogi veliki oglašivači obustavili reklamiranje na ovoj društvenoj mreži.

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Zbog toga su velike američke kompanije, uključujući Volt Dizni Co, Vorner Bros Diskaveri i NBCUniversal, Comcast, pauzirale svoje reklamiranje na njegovim društvenim mrežama.

Mask se u sredu složio sa objavom na društvenoj mreži X u kojoj se lažno tvrdi da Jevreji raspiruju mržnju protiv belaca, rekavši da korisnik koji je pomenuo teoriju zavere „Velika zamena" govori „pravu istinu".

Ta teorija zavere smatra da Jevreji i levičari projektuju etničku i kulturnu zamenu belog stanovništva nebelim imigrantima što će dovesti do „genocida belaca".

Bela kuća je optužila Maska za „odvratno promovisanje antisemitske i rasističke mržnje" koja je „protiv američkih osnovnih vrednosti".

„Neprihvatljivo je ponavljati užasnu laž... mesec dana nakon najsmrtonosnijeg dana za jevrejski narod od Holokausta", rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts, misleći na napad palestinske islamističke grupe Hamas 7. oktobra na Izrael.

Pored Diznija, Varner Bros Discoveri i Comcast, Lions Gate Entertainment i Paramount Global saopštili su u petak da takođe pauziraju svoje oglase na X, nekadašnjem Tviteru. Akios je izvestio da je Apple, najveća svetska kompanija po tržišnoj vrednosti, takođe pauzirala svoje oglase.

IBM je u četvrtak zaustavio svoje oglašavanje na X-u nakon što je u izveštaju utvrđeno da su njegovi oglasi postavljeni pored sadržaja koji promoviše Adolfa Hitlera i Nacističku partiju. Media Matters je saopštio da je otkrio da su korporativne reklame IBM-a, Apple-a, Oracle-a i Comcast-ovog Ksfiniti-ja postavljene uz antisemitski sadržaj.

Oglašivači su napustili sajt, koji se ranije zvao Tviter, pošto ga je Mask kupio u oktobru 2022. i smanjio moderiranje sadržaja, što je rezultiralo naglim porastom govora mržnje na X, prema grupama za građanska prava.

Predstavnici Maska i X-a u petak su ponovo odbili da komentarišu njegovu objavu.

„Mnogi od najvećih oglašivača najveći su tlačitelji vašeg prava na slobodu govora", napisao je Mask na X-u u petak dok je promovisao vrhunski nivo platforme koja uklanja oglase iz fidova korisnika.

„Premium+ takođe nema oglase u vašoj vremenskoj liniji", rekao je on.

Kada je u pitanju ova platforma, X je takođe bio izuzetno jasan u pogledu naših napora u borbi protiv antisemitizma i diskriminacije. Za to nema mesta nigde u svetu - to je ružno i pogrešno. Tačka", rekla je u četvrtak izvršna direktorka X-a, Linda Jakarino.

Antisemitizam je u porastu poslednjih godina u Sjedinjenim Državama i širom sveta. Nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa nakon prošlomesečnog napada, antisemitski incidenti u Sjedinjenim Državama porasli su za skoro 400 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prema Antidefamacionoj ligi, neprofitnoj organizaciji koja se bori protiv antisemitizma.

Mask, izvršni direktor proizvođača električnih vozila Tesla i osnivač raketne kompanije SpaceX, okrivio je Anti-Defamation League za tekući pad oglašivača, ne nudeći nikakve dokaze.

(EURACTIV.rs)