Tehnologija

ILON MASK SUNAKU IZNEO ZASTRAŠUJUĆA PREDVIĐANJA: "Roboti će postati čovekovi najbolji prijatelji, ali i pretnja"

Autor Milena Antonijević

U razgovoru sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, Mask je izneo svoju izvanrednu i prilično zastrašujuću viziju 21. veka predvođenog veštačkom inteligencijom.

Izvor: EPA-EFE/Tolga Akmen

Elon Musk je pričao o tome kako će budućnosti izgledati poslovi u svetlu ekspanzije AI, ali je upozorio da bi humanoidni roboti mogli na kraju postati pretnja čovečanstvu.

Mask je Sunaku rekao i da će roboti postati najbolji prijatelji koje bi čovek ikada mogao imati, da će „raditi sve" za njih, pamtiti svaki razgovor i postati „magični duh" koji će svojim vlasnicima ispunjavati neograničeni broj želja.

Sedeći na bini sa britanskim premijerom u Londonu, najbogatiji čovek na svetu priznao je da bi veštačka inteligencija bila "najviša remetilačka sila u istoriji" za poslove,  čime je okončana potreba da ljudi imaju jedan posao.

Sunak se nije složio sa tom vizijom, rekavši da veruje da posao daje smisao ljudima, a da će AI biti 'ko-pilot' za radnicima.

„Prvi put ćemo imati nešto što je pametnije od najpametnijeg čoveka. Doći će tačka u kojoj posao nije potreban. Možete imati posao ako želite da radite za lično zadovoljstvo, ali veštačka inteligencija može sve umesto vas", rekao je Mask.

„Jedan od izazova u budućnosti biće kako da pronađemo smisao života. Svi će imati pristup ovom magičnom duhu. Mogu vam ispuniti bilo koju želju. Neće biti ograničenja od tri želje, možete ih imati koliko želite", kazao je on.

Po pitanju obrazovanja, on je rekao da će to biti najbolji i najstrpljiviji tutor.

Mask je dodao da lično ne može da čeka da AI obavi delove svog posla u Tesli, SpaceKs-u i Ks-u, ranije poznatim kao Tviter, koji ga drže budnim noću.

On je međutim, dao apokaliptično upozorenje o tome da tehnologija ide naopako i da njegova utopija bez posla propada, rekavši da se bajke retko završavaju dobro i priznajući da postoji pretnja da će se roboti u stilu Terminatora okrenuti protiv čovečanstva.

„Humanoidni robot može da vas sačeka bilo gde", rekao je tehnološki tajkun.

„To je nešto zbog čega bismo trebali biti prilično zabrinuti. Ako robot može da vas prati bilo gde, šta ako jednog dana dobiju ažuriranje softvera, a više nisu tako prijateljski raspoloženi?

Imamo film Džejmsa Kamerona o tome. Postoji zabrinutost za bezbednost ljudi.

Sunak je tada odgovorio u šali: "Ne prodajte ovo", pre nego što su se složili da postoji potreba za „prekidačem za isključivanje" koji može da isključi sve robote.

(EURACTIV.rs)