Tehnologija

DIREKTOR GIGANTA UPOZORAVA NA SLABO ULAGANJE U RAZVOJ NOVIH TEHNOLOGIJA: Evropi sledi vek poniženja ako to ne promeni

Direktor britanskog dizajnera čipova "Graphcore", Najdžel Tun tvrdi da Britanija i EU zaostaju za Kinom i Amerikom u razvoju ključnih tehnologija 21. veka

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Evropski tehnološki startapovi mogli bi imati više uspeha u Sjedinjenim Državama, smatra izvršni direktor britanskog dizajnera čipova "Graphcore", Najdžel Tun koji je u intervjuu za "Blumberg" objasnio ovu svoju tezu činjenicom da tamo postoje veća ulaganja i podrška za računarsku tehnologiju.

Tun je čak otišao toliko daleko da je rekao da Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi preti "vek poniženja ako ne ulože dovoljno u novu tehnologiju". Ukazujući na osrednji rast Kine tokom industrijske revolucije, dodao je “rizikujemo, kao Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropa, da budemo zaostali u ovom tehnološkom ratu”.

Osnovan 2016. kao mogući rival "Nvidiin" u čipovima sa veštačkom inteligencijom, "Graphcore" je bio jedan od najperspektivnijih britanskih startapa kada je pre dve godine prikupio 222 miliona dolara po proceni od 2,8 milijardi dolara. Ali njegova vrednost je od tada pala na 204,6 miliona dolara prošle godine, pošto je prihod pao za 46 odsto.

Poređenja radi, britanski rival Tunove kompanije "Arm Holdings", koji isporučuje tehnologiju jezgra čipova kao što su Apple i Nvidia, izašao je na američko tržište akcija Nasdak prošlog meseca. Prodao je oko 95,5 miliona akcija i bio je procenjen na neverovatnih 65 milijardi dolara. Tun je za sve veće gubitke svoje kompanije okrivio složenost nove tehnologije, dok je takođe kritikovao planirano ulaganje Ujedinjenog Kraljevstva u računarstvo kao neadekvatno.

Izvor: Printscreen/Youtube

Ovaj Tunov komentar dolazi u trenutku kada bi britanski premijer Riši Sunak trebalo da bude domaćin prvog svetskog samita o bezbednosti veštačke inteligencije sledeće nedelje, gde se očekuje prisustvo glavnog izvršniog direktora tri glavne svetske laboratorije veštačke inteligencije — OpenAI, Google Deepmind i Anthropic. U međuvremenu, očekuje se da će kAI startup vlasnika Tesle Elona Maska poslati predstavnika.

Dnevni red samita odnosi se na važnost "odgovornog skaliranja sposobnosti", ideju da kompanije treba da razviju svoje najsavremenije modele u skladu sa skupom smernica, a od kompanija će se tražiti da objave politike koje navode kako se obavezuju na bezbednu veštačku inteligenciju razvoj i primenu.

Ali, pošto Riši Sunak planira da Britaniju učini globalnim liderom u regulaciji tehnologije, neki istaknuti lideri industrije upozorili su da bi prekomerna regulacija AI u Evropi mogla usporiti napredak i ostaviti evropske startape da zaostanu.

EU je navodno na distanci donošenja prvih zakona u svetu o veštačkoj inteligenciji, koji bi mogli da uvedu pravila za sve, od kućnog hemijskog oružja napravljenog pomoću veštačke inteligencije do krađe autorskih prava muzike, umetnosti i književnosti.

"Zakon EU o veštačkoj inteligenciji treba da obezbedi dodatne nivoe upravljanja organizacijama koje razvijaju visokorizične primene veštačke inteligencije", rekao je za Banker Andrev Gamino-Cheong, glavni tehnološki direktor i suosnivač "Trustiblea", platforme za upravljanje AI.

Izvor: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

"Za one u kategorijama većeg rizika, Zakon će namerno usporiti razvoj veštačke inteligencije kako bi se osiguralo da se pravilno testiranje bezbednosti, poštenja, privatnosti i drugih razmatranja uzimaju u obzir pre primene modela", dodao je on.

I mnoge značajne ličnosti u tehnologiji misle da je to dobra stvar: milijarder tehnološki mogul Musk, na primer, više puta je pozivao na pauzu u razvoju veštačke inteligencije dok se ne reguliše za dobro čovečanstva. Isto tako, "kum veštačke inteligencije" Džefri Hinton napustio je svoju glavnu nastup u "Guglu" da bi upozorio javnost na egzistencijalni rizik koji predstavlja digitalna inteligencija, ranije ove godine.

Ali na kraju, iako je zakon osmišljen da ograniči velike tehnološke kompanije, ista ograničenja će važiti i za mnogo manje startapove u Evropi. Dodatna birokratija ne samo da će zadati glavobolju vlasnicima preduzeća kada pokušavaju da je ispoštuju, već bi ih, kako je Tun predvideo, mogla dovesti u iskušenje da u potpunosti napuste kontinent.

"Evropske inovacije će biti povređene. Odjednom će se ispostaviti da ćete morati da se pridržavate toliko propisa i, kao startup, ne možete sebi priuštiti ni advokata", rekao je za Sifted Pjotr Miczkovski, izvršni direktor Digital Poland.

(EURACTIV.rs)