Tehnologija

AMERIČKA VLADA RAZGOVARALA SA ILONOM MASKOM: Glavna tema Starlink sateliti u Ukrajini

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Američka vlada razgovarala je sa Ilonom Maskom o upotrebi Starlink satelita u Ukrajini, potvrdio državni sekretar.

Izvor: EPA-EFE/Carina Johansen

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je vlada razgovarala sa Ilonom Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini.

Starlink sateliti isporučeni su u Ukrajinu od strane kompanije SpaceX, ali su namenjeni privatnim korisnicima. Mask je ranije rekao da je ograničio njihovu upotrebu da ih ukrajinska vojska ne bi koristila za kontrolu kretanja bespilotnih letelica u područjima u kojima bukti rat sa Rusijom.

Ukrajinska vojska mogla bi putem Starlinka da se poveže sa skoro 4.000 satelita koje je Maskova kompanija do sada lansirala na niskoorbitne letove. Predsednica kompanije SpaceX, Gvin Šotvel, rekla je da je kompanija "zadovoljna što može da obezbedi Ukrajini povezanost i pomoć u borbi za slobodu", ali je podvukla da Starlink "nikada nije bio namenjen za korišćenje u vidu oružja".

Izvor: EPA-EFE/PETER KOMKA

"Ukrajinci su ga koristili na načine za koje nije namenjen, niti je deo bilo kakvog sporazuma, tako da moramo da raidmo na tom pitanju", rekla je ona početkom februara.

I Mask je na Tviteru nedavno rekao da je Starlink "kičma komunikacije u Ukrajini", ali je naglasio da neće biti iskorišćen za omogućavanje eskalacije konflikta "koja bi mogla da dovede do Trećeg svetskog rata". Mask je, ipak, rekao da kompanija nije iskoristila pravo koje ima, da ugasi satelite.

Blinken je u razgovoru za "NBC News" potvrdio da je američka vlada razgovarala sa Maskom o korišćenju Starlink satelita u Ukrajini.

"Ne mogu da podelim s vama sadržaj nijednog razgovora, ali mogu da potvrdim da smo razgovarali", rekao je Blinken u isečku iz intervjua koji će u celosti biti emitovan u nedelju.

(EURACTIV.rs)