Tehnologija

EU UPOZORILA ILONA MASKA: Na društvenoj mreži "X" šire se dezinformacije o ratu u Izraelu, milijarder odgovorio

EU je upozorila Ilona Maska da se društvena mreža u njegovom vlasništvu "X" (nekadašnji Tviter) koristi za širenje "dezinformacija" nakon Hamasovog napada na Izrael.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U objavi na ovoj mreži, šef industrijskog odseka EU Tijeri Breton rekao je da "nasilni i teroristički sadržaji" sa mreže "X" nisu uklonjeni, uprkos upozorenjima – kako to nalaže zakon EU. Ilon Mask je rekao da je njegova kompanija preduzela mere, uključujući uklanjanje novootvorenih naloga povezanih sa Hamasom.

On je zatražio od EU da navede navodna kršenja.

Breton, komesar za unutrašnje tržište Evropske unije, nije izneo detalje o dezinformacijama na koje se pozivao u svom pismu gospodinu Masku.

Međutim, on je rekao da je slučajeve "lažnih i izmanipulisanih slika i činjenica" naširoko bilo moguće videte na platformi.

"Zbog toga vas pozivam da hitno osigurate da vaši sistemi budu efikasni i da moj timu obavestite o preduzetim kriznim merama", napisao je on u svom pismu koje je podelio na društvenim mrežama.

Njegovo pismo dolazi nekoliko dana nakon što je palestinska militantna grupa Hamas pokrenula napad na Izrael, ubivši stotine stanovnika i uzevši desetine talaca.

Kao odgovor, izraelske snage su pokrenule talase raketnih udara na Gazu u kojima je poginulo više od 900 ljudi.

U svom odgovoru Mask je rekao da je politika kompanije "X" da je sve otvoreno i transparentno, što je pristup koji EU podržava.

"Molim vas, navedite prekršaje na koje aludirate u vezi sa mrežom ‘X’, kako bi javnost mogla da ih vidi".

Breton je rekao da je Mask "veoma svestan izveštaja korisnika - i vlasti - o lažnom sadržaju i veličanju nasilja", dodajući da je na njemu da "pokaže da vodi glavnu reč".

Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Zakon koji treba da štiti

Zakon o digitalnim uslugama EU (DSA) je dizajniran da zaštiti korisnike velikih tehnoloških platformi.

To je postalo zakon prošlog novembra, ali su firme dobile vremena da se uvere da su njihovi sistemi usklađeni.

Komisija je 25. aprila imenovala veoma velike onlajn platforme – one sa preko 45 miliona korisnika u EU – koje će biti podvrgnute najstrožim pravilima, među kojima je i "X". Zakon je stupio na snagu četiri meseca kasnije, u avgustu.

Prema strožim pravilima, veće firme moraju da procene potencijalne rizike koje mogu da izazovu, da prijave tu procenu i uvedu mere za rešavanje problema.

Nepoštovanje DSA može rezultirati kaznama EU od čak 6 odsto globalnog prometa kompanije ili potencijalnom suspenzijom usluge.

Mask je raspustio Tviterov Savet za poverenje i bezbednost ubrzo nakon što je preuzeo kompaniju 2022. godine. Savet volontera je formiran 2016. godine i sadržao je oko 100 nezavisnih grupa koje su davale savete o pitanjima kao što su samopovređivanje, zlostavljanje dece i govor mržnje.

Primer zloupotrebe

Grupa za istraživačko novinarstvo Bellingcat je u utorak saopštila da društvenim mrežama kruži lažni video koji je dizajniran da izgleda kao izveštaj Bi-Bi-Sija.

U snimku se lažno tvrdi da je Bellingcat pronašao dokaze da je Ukrajina prokrijumčarila oružje Hamasu. Eliot Higins, osnivač Bellingcat-a, rekao je da je izveštaj "100 odsto lažan".

U nastojanju da video izgleda kao pravi BBC News izveštaj, njegovi kreatori su koristili grafiku skoro identičnu onoj koju BBC koristi u svojim video izveštajima.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Video je kružio Telegramom i podelio ga je najmanje jedan verifikovani nalog na "X".

"X" nije uklonio lažni BBC News video, ali je stavio malu oznaku ispod video snimka navodeći da se radi o "medijima kojima se manipuliše".

U odgovoru na pitanje o lažnom video snimku, portparol BBC-ija je rekao: "U svetu sve većeg broja dezinformacija, pozivamo sve da osiguraju da ljudi dobijaju vesti iz izvora od poverenja".

Shaian Sardarizadeh, reporter BBC Ne2s-a, napisao je da je video je 100 odsto lažan.

(EURACTIV.rs)