Tehnologija

OPŠTA VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NOVA U IGRI: Šef japanske korporacije prognozira da će nas zameniti u svim oblastima

Izvršni direktor SoftBanka Masajoši Son rekao je da veruje da će opšta veštačka inteligencija (AGI), veštačka inteligencija koja prevazilazi ljudsku inteligenciju u skoro svim oblastima, biti realizovana u roku od 10 godina.

Izvor: EPA-EFE/Ritchie B. Tongo

Govoreći na korporativnoj konferenciji SoftBank World, Son je rekao da veruje da će AGI biti deset puta inteligentniji od zbira celokupne ljudske inteligencije. On je primetio brz napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji za koju je rekao da je već premašio ljudsku inteligenciju u određenim oblastima.

"Pogrešno je reći da veštačka inteligencija ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. AI sada samostalno uči, trenira i zaključuje, baš kao i ljudska bića", rekao je on.

Son je i ranijih godina govorio o potencijalu AGI, obično koristeći termin „singularnost”, da transformiše poslovanje i društvo, ali ovo je prvi put da je dao vremenski okvir za razvoj veštačke inteligencije.

On je na konferenciji izneo i ideju "super veštačke inteligencije" za koju je tvrdio da će se realizovati za 20 godina i da će nadmašiti ljudsku inteligenciju za faktor od 10.000.

Ko je Masajoši Son?

Son je poznat po nekoliko lukavih opklada koje su SoftBank pretvorile u tehnološkog investicionog giganta, kao i po nekim opkladama koje su spektakularno propale.

Izvor: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Takođe je sklon oštrim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija. Njegova predviđanja o mobilnom internetu su se u velikoj meri potvrdila, dok ona o Internetu stvari nisu.

Son je pozvao japanske kompanije da se "probude" zbog obećanja veštačke inteligencije, tvrdeći da su sve više zaostajale u eri interneta i ponovio svoje uverenje u dizajnera čipova Arm kao srž "AI revolucije".

Generalni direktor Arma Rene Haas, govoreći na konferenciji putem video snimka, rekao je za energetsku efikasnost Armovog dizajna, rekavši da će oni postati sve traženiji za napajanje veštačke inteligencije.

Sin je rekao da misli da je on jedina osoba koja veruje da će AGI doći u roku od jedne decenije. Has je naglasio da misli da će to doći za njegovog života.

Opšta vеštačka intеligеncija (AGI) jе tip vеštačkе intеligеncijе dizajniran da obavlja bilo koji intеlеktualni zadatak koji čovеk možе da obavi. AGI takođе možе da sama nađе rеšеnjе kada sе suoči sa nеpoznatim zadatkom, navodi portal Tеh tardžеt.

(EURACTIV.rs)