Tehnologija

NATO TESTIRA NOVE SISTEME ZA OTKRIVANJE DRONOVA: Može li se stati na put sajber ratovanju?

Članice NATO žele da integrišu tehnike ometanja dronova u svoje ratne strategije, baš kao i druge vrste oružja.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Nekoliko desetina kompanija iz zemalja članica NATO i njegovih partnera udružilo se kako bi odgovorilo na rastuću pretnju savezu, upotrebu dronova za napade na vojne i infrastrukturne mete, kako je to demonstrirano u Ukrajini.

U vojnom kompleksu "Lieutenant General Best Barracks", sastavljen je tim od više stotina ljudi koji, sedeći za računarima u sobi za komandu i kontrolu, gledaju veliki ekran ispred sebe s ciljem da osmisle odgovor na upotrebu dronova, bez obzira na njihovu veličinu, brzinu i tehnologiju. Oni predstavljaju 57 kompanija iz zemalja članica NATO i njegovih partnera, uključujući Nemačku, Španiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedsku, Belgiju i Izrael.

Članice NATO žele da integrišu tehnike ometanja dronova u svoje ratne strategije, baš kao i druge vrste oružja.

Agencija za komunikacije i informacije (NCIA), inače inovaciono i tehnološko krilo saveza, i industrije rade na uspostavljanju prvog interoperabilnog standarda za taktike protiv dronova, koji će verovatno biti usvojen ovog jeseni.

Oni daju smernice industriji za proizvodnju njihove opreme i savezničkim vojskama čije opreme rade zajedno radi bolje saradnje na bojištu, s kompatibilnim sistemima komunikacije i protokolima.

Rat Rusije u Ukrajini pokazao je da dronovi značajno utiču na teren u vezi sa nadzorom, dostavom pomoći ili napadima protiv invazivnog neprijatelja.

"Trenutni događaji se procenjuju, i vidimo kako se dronovi koriste u brutalnom ratu Rusije protiv Ukrajine gde se dronovi svake veličine i namene množe", rekao je brigadni general Hans Folmer, šef štaba u NCIA.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Već mesec dana, postavili su svoje sedište blizu Ajndhovena, na jugu Holandije, gde je NATO okupio ove konkurente, njihovu opremu, znanje i ljude kako bi vežbali interoperabilnost različitih tehnologija za protivljenje dronovima: mreže, ometači, preuzimanje putem interneta i obaranje.

Mreže, ometači i preuzimanje putem interneta

Ometanje dronova i preuzimanje putem interneta skoro su nevidljivi neobučenom oku i fokusira se na slanje snažnog signala, sličnog "glasnoj buci", prema neprijateljskom dronu. Buka ometa neprijateljski dron i uzrokuje gubitak kontrole operateru, terajući ga da se vrati kući.

Ometala su deo taktike Ukrajine protiv horde ruskih kontrolisanih dronova koji su napadali i nadzirali linije Kijeva. NATO zemlje su donirale neke kao deo vojne podrške.

Najinvazivnija taktika preuzimanja putem interneta pokazuje kako možete preuzeti kontrolu nad drugim dronom i koristiti ga kao svoj vlastiti.

Ove tehnike najbolje mogu raditi za uhvatanje i kontrolu manjih dronova, ali nema ničega efikasnijeg od "kinetičkog" presretanja kako biste se zaštitili od većih dronova, poput velikog i brzog iranskog drona Shahed koji je Rusija koristila za bombardovanje Ukrajine.

Civilna upotreba

Iako bi dronovi uglavnom imali vojnu primenu, tehnike protivljenja dronovima takođe se mogu koristiti oko civilnih zona, budući da "ključne infrastrukture (…) od kojih zavisimo svakog dana, a koje su ranjive", takođe mogu biti meta, rekao je Met Roper, šef Zajedničke obaveštajne, nadzorne i izviđačke službe NCIA.

To uključuje aerodrome, s obzirom na nedavne incidente oko aerodroma Gatvik i Šiphol, postrojenja za preradu vode i elektrane.

(EURACTIV.rs)

Tagovi