Tehnologija

AJFON IPAK MOŽE DA SE KORISTI U KINI? Primetili medijske izveštaje o "bezbednosnim incidentima", ali demantovali zabranu

Kina nije izdala nikakve zakone ili pravila kojima bi zabranila upotrebu ajfona ili bilo kog drugog stranog brenda telefona, rekao je portparol kineske vlade.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Zvaničnici Kine demantovali su da je došlo do zabrane korišćenja Ajfona u nekim institucijama.

"Uvek smo bili otvoreni za strane kompanije i pozdravljamo ih da iskoriste prilike i podele plodove kineskog ekonomskog razvoja", rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na konferenciji za novinare u Pekingu.

Ona je dodala da je Kina primetila "mnoge medijske izveštaje o bezbednosnim incidentima Eplovog Ajfona" i da ta zemlja "pridaje veliki značaj informacionoj i sajber bezbednosti".

Iako Mao nije precizirala, ona je takođe pozvala strane kompanije koje proizvode mobilne telefone u Kini da poštuju zakone o privatnosti u zemlji i da spreče "bilo koju osobu ili organizaciju" da ukrade podatke pohranjene u telefonima njihovih kupaca.

Prošle nedelje, The Wall Street Journal je izvestio da je Kina zabranila upotrebu Ajfona zvaničnicima centralne vlade, pozivajući se na neimenovane ljude koji su upoznati sa tim. Izveštaj je izazvao pad Eplovih akcija, deonice su pretrpele najveći dnevni gubitak u poslednjih mesec dana.

Kina je najveće strano tržište za proizvode kompanije Epl, a kineska prodaja predstavljala je oko petinu ukupnog prihoda kompanije prošle godine. Epl nije odgovorio na zahtev za komentar.

Kompanija inače ne otkriva prodaju Ajfona po zemljama, ali analitičari istraživačke firme TechInsights procenjuju da je više Ajfona prodato u Kini nego u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjem kvartalu. Epl takođe proizvodi većinu svojih Ajfona u kineskim fabrikama.

(EURACTIV.rs)