Tehnologija

"MOĆNIJI NEGO CHATGPT": Microsoft predstavio novi Bing sa veštačkom inteligencijom

Autor Milena Antonijević

Microsoft je najavio novu verziju svog pretraživača Bing, koji uključuje najnovije tehnologije u oblasti veštačke inteligencije, piše BBC.

Izvor: YouTube/Bing

Remont koristi OpenAI-ovu ChatGPT tehnologiju, koja je osvojila svet od svog lansiranja prošle godine. Ovaj potez daleko je najveća pretnja koju je Gugl video za svoju dominaciju u veb pretrazi i označava početak trke u naoružanju između kompanija jer ga kreatori predstavljaju moćnijim od ChatGPT.

Trka počinje danas", izjavio je Satja Nadela, šef Microsoft kompanije.

Razvijen od strane OpenAI-a koji podržava Microsoft, ChatGPT koristi tehnike dubokog učenja za generisanje ljudskih odgovora na zahteve za pretragu.

Nadela smatra da ovo može da promeni prirodu onlajn pretrage i interakcije sa mnogim drugim softverima.

Ova tehnologija će preoblikovati skoro svaku kategoriju softvera koju poznajemo", rekao je on.

Bing će sada odgovarati na upite za pretragu detaljnijim odgovorima, ne samo vezama do veb lokacija. Korisnici takođe mogu da ćaskaju sa botom kako bi bolje prilagodili svoje upite. Više kontekstualnih odgovora biće dodato na desnoj strani stranice za pretragu.

Novi Bing pretraživač će biti dostupan odmah, sa ograničenim brojem pretraga za svaku osobu.

Najava stiže samo dan nakon što je Gugl otkrio detalje svog novog chat bota, Barda.
a obe kompanije se bore da svoje proizvode plasiraju na tržište.

U napomeni za investitore nakon objave, Dan Ives, analitičar iz "Vedbush Securities" rekao je da misli da će ulaganje Microsofta "masovno povećati" sposobnost kompanije da se takmiči.

Ovo je prvi korak na frontu veštačke inteligencije, pošto se trka u naoružanju veštačke inteligencije odvija među Big Techom", rekao je on.

Microsoft, rani pobornik OpenAI sa sedištem u San Francisku, ulaže milijarde u veštačku inteligenciju. Prošlog meseca je objavio da proširuje svoju saradnju sa OpenAI u „višegodišnjoj investiciji vrednoj više milijardi dolara".

Od tada je najavio novi premium nivo Microsoft Teams-a. Njegov softver za razmenu poruka, koji će sadržati ChatGPT, uključujući funkciju koja automatski generiše beleške i istaknute delove sastanaka.

Microsoft je rekao da će Bing koristiti OpenAI tehnologiju koja je čak i naprednija od tehnologije ChatGPT. Ovlašćenja će takođe biti ugrađena u njegov Edge veb pretraživač.

Analitičari kažu da je ChatGPT, koji su studenti koristili za polaganje ispita i testova, potencijalno štetan u više profesija, uključujući novinarstvo. Kritike su na račun samouverenog davanja pogrešnih odgovora. Takođe radi na skupovima podataka koji se generalno brišu od 2021. godine ili ranije, tako da se mnogi njegovi odgovori mogu činiti zastarelim.

(EURACTIV.rs)