Tehnologija

TEHNOLOŠKE KOMPANIJE NE USPEVAJU DA SE IZBORE SA RUSKOM PROPAGANDOM: Novi izveštaj EU o širenju dezinformacija

Autor Aleksandra Vrbica

Studija, objavljena u sredu, sugeriše da je porast propagande "posebno podstaknut ukidanjem Tviterovih bezbednosnih standarda". Zvanični nalozi Kremlja na društvenim mrežama propagirali su lažne informacije o ratu u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/Etienne Laurent

Kompanije društvenih mreža nisu uspele da zaustave "velike" ruske kampanje dezinformacija od početka invazije na Ukrajinu, saopštila je EU.

U izveštaju Komisije EU navodi se da su "doseg i uticaj naloga koji podržavaju Kremlj" dodatno porasli u 2023. Ruske dezinformacije su porasle na X, nekadašnjem Tviteru, otkako je Ilon Musk kupio kompaniju, dodaje se u izveštaju.

Studija, objavljena u sredu, razmatra pokušaje da se izbori sa dezinformacijama koje podržava Kremlj i sugeriše da je porast "posebno podstaknut ukidanjem Tviterovih bezbednosnih standarda". Zvanični nalozi Kremlja na društvenim mrežama propagirali su lažne informacije o ratu u Ukrajini.

"U apsolutnim brojevima, ovi nalozi nastavljaju da dosežu najveću publiku na Meta platformama. U međuvremenu, publik naloga koje podržava Kremlj se više nego utrostručila na Telegramu", navodi se u izveštaju.

Studija je takođe zaključila da nijedna platforma nije dosledno primenjivala svoje uslove usluga na nekoliko istočnoevropskih jezika.

Ranije ovog meseca uvedena su stroža pravila u okviru Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije za najveće svetske onlajn platforme. Sve velike kompanije za društvene mreže moraju da se pridržavaju strožih pravila DSA koja zahtevaju agresivniji pristup nadzoru nad sadržajem - uključujući dezinformacije i govor mržnje - sa "veoma velikih" platformi sa najmanje 45 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Studija je zaključila da bi, da je DSA bila operativna pre prošlog meseca, kompanije društvenih medija prekršile svoje zakonske obaveze - što bi rezultiralo mogućim kaznama.

"Tokom 2022. godine, publika i doseg naloga na društvenim mrežama usklađenih s Kremljom značajno su se povećali širom Evrope", pokazalo je istraživanje.

Izveštaj se takođe odnosi na tvit od 9. aprila u kojem je Ilon Mask potvrdio da njegova platforma više neće "ograničavati" naloge koje vodi Kremlj.

"Slab je potez upuštati se u cenzuru samo zato što to rade drugi. Dopuštanje našoj štampi da bude slobodna kada njihova nije demonstrira snagu", napisao je Mask tada na Tviteru.

Tviter je imao "ograničene" naloge u aprilu prošle godine - što znači da se nalozi više neće preporučivati na tajmlajnu, u obaveštenjima ili bilo gde drugde. To je bilo pod prethodnim menadžerskim timom.

Međutim, kompanija se opirala zabrani mnogih profila koje je vodio Kremlj - što je u to vreme dovelo do kritika da Vladimiru Putinu nije zabranjen pristup mreži, kada je to bio slučaj sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

(EURACTIV.rs)