Tehnologija

NALOZI KOJI VELIČAJU GRUPU VAGNER I DALJE NA FEJSBUKU I INSTAGRAMU: Meta bezuspešno zabranila ruske plaćenike

Autor Aleksandra Vrbica

Istrajnost pro-Vagnerovog sadržaja na Metinim platformama naglašava kako je privatna vojna grupa koju predvodi Jevgenij Prigožin - ili njeni obožavaoci - uspela da zaobiđe politiku kompanije Meta protiv takozvanih "opasnih organizacija".

Izvor: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Desetine naloga na Fejsbuku i Instagramu promovišu grupu Vagner stotinama hiljada pratilaca, mesecima nakon što je kompanija Meta obećala da će ukloniti sadržaj koji veliča ruske plaćenike, prema novom izveštaju stručnjaka za dezinformacije.

Studija je otkrila više od 110 pro-Vagner naloga koji rade na više od deset jezika na Meta platformama. Mnogi od postova pozivaju pratioce da se regrutuju, uključuju slike eksplicitnog nasilja ili izražavaju pohvale grupi koju je Bajdenova administracija označila kao transnacionalnu kriminalnu organizaciju.

Iako ne postoje verodostojni dokazi koji direktno povezuju naloge na društvenim mrežama sa Vagner grupom, mnogi od njih su se predstavljali kao ova organizacija, saopštio je londonski Institut za strateški dijalog (ISD), koji je objavio izveštaj u četvrtak. Čak i ako nalozi nisu direktno povezani sa Vagner grupom, rekao je ISD, sadržaj koji su kreirali i dalje verovatno krši Metine uslove.

Očigledna istrajnost pro-Vagnerovog sadržaja na Metinim platformama naglašava kako je privatna vojna grupa koju predvodi Jevgenij Prigožin - ili njeni obožavaoci - uspela da zaobiđe Meta politiku protiv takozvanih "opasnih organizacija".

Čini se da su Metini algoritmi takođe preporučili pro-Vagnerove stranice i grupe istraživačima ISD-a dok su sprovodili studiju, navodi se u izveštaju, postavljajući pitanja o sposobnosti kompanije da spreči korisnike da otkriju sadržaj koji veliča grupu.

Izvor: Facebook/screenshot/SmartLife

U saopštenju od četvrtka, iz ove kompanije su rekli da procenjuju naloge istaknute u izveštaju, da Vagnerovoj grupi "nije dozvoljeno prisustvo na našim platformama i da redovno uklanjamo sve što identifikujemo da ima jasne veze sa organizacijom".

U maju, nakon izveštaja da je Vagner koristio platforme društvenih mreža da podstakne regrutovanje, Meta je rekla da je zabranila grupu Vagner u okviru svoje politike opasnih organizacija. U to vreme, iz Mete su rekli da će takođe ukloniti sadržaj koji hvali ili podržava plaćenike "kada budemo svesni toga, uključujući postove koji imaju za cilj regrutaciju".

Bez obzira da li Vagner stoji iza naloga koje je otkrio ISD, Prigožin je dugo bio povezan sa informativnim operacijama koje eksploatišu društvene mreže, prema istraživačima i američkim zvaničnicima. Šef Vagnera je u februaru priznao da je osnovao Agenciju za istraživanje interneta, "farmu trolova" koju je Vašington sankcionisao zbog mešanja u američke izbore.

Metina politika opasnih organizacija, koja takođe obuhvata i pokrete kao što je QAnon i neke sadržaje povezane sa Boogaloo ekstremizmom, ograničava sadržaj koji promoviše nasilje. Najstroža ograničenja utiču na ono što Meta naziva "Tier 1" entitetima, koji se zalažu za "nasilje nad civilima, dehumanizovanje ili zalaganje za nanošenje štete ljudima na osnovu zaštićenih karakteristika, ili angažovanje u sistematskim kriminalnim operacijama".

Vagner se smatra entitetom Tier 1, potvrdila je Meta za CNN. To znači da Meta ne dozvoljava "pohvale, podršku i predstavljanje" Vagnera ili njegovih lidera, osnivača ili istaknutih članova. Ali Metina izjava u četvrtak sugeriše da se zabrana odnosi prvenstveno na sadržaj koji se može pratiti direktno do grupe, a ne od strane njenih pristalica ili trećih strana.

Meta je dodala da je u prvom kvartalu 2023. uklonila 14,5 miliona konkretnih sadržaja koji su prekršili politiku u vezi sa opasnim organizacijama, od kojih je na 99 odsto njih kompanija reagovala pre nego što je korisnik to prijavio. Izveštaj ISD-a, u međuvremenu, naglašava kako može postojati dodatni sadržaj koji krši pravila, a koje Meta nije otkrila i uklonila.

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vagnerove vlasničke strukture nisu transparentne, a aktivnosti vezane za Prigožina često su funkcionisale kroz mrežu nesankcionisanih ofšor kompanija. Međutim, postovi i nalozi koje je ISD otkrio u nekim slučajevima objavili su "autentične kontakt informacije" Vagnera, koje su uključivale stvarne brojeve telefona, Telegram kanale i veze do Vagnerovog zvaničnog sajta. Drugi postovi su prikazivali sadržaj koji veliča grupu, rekao je ISD, uključujući video reklame koje prikazuju Vagnerove vojnike u dramatičnim, insceniranim videima ili se u njima svedoči o Vagneru kao "velikoj porodici".

Tri Fejsbuk stranice koje je ISD pronašao rutinski su delile pro-Vagnerov sadržaj na arapskom jeziku sa ukupno više od 136.000 pratilaca, navodi se u izveštaju. Stranice su podržavale grupu od prošlog decembra, rekao je ISD, što znači da su njihove aktivnosti počele pre nego što je Metina zabrana stupila na snagu i nastavila se uprkos promeni politike.

Od ovih stranica, ISD je napisao, "najgledaniji post, video sa više od 712.000 pregleda, prikazuje Vagnerove plaćeničke snage kako testiraju tenkovske zamke postavljene na odbrambenoj liniji u Ukrajini. Utvrđeno je i da ove stranice mame korisnike Fejsbuka na Telegram sa linkovima do grafičkog sadržaja koji prikazuje mrtva tela."

(EURACTIV.rs)