Tehnologija

EVROPSKA KOMISIJA O ONLAJN PIRATERIJI: Inicijativa za uklanjanje nelegalnog sadržaja i zabranu dinamičkog blokiranja

Autor Milena Antonijević

Evropska komisija organizuje sastanak zainteresovanih strana kako bi ih obavestila o predlogu koji je osmišljen za borbu protiv piraterije onlajn događaja kao što su sportski događaji i muzički koncerti.


Sastanak je zakazan za 28. februar i otvoriće put za pripremu preporuke za borbu protiv onlajn piraterije, što je višegodišnja borba nosilaca prava u muzičkoj, kulturnoj i sportskoj industriji.
Komisija je podelila dokument koji sadrži osnovne informacije i smernice u koji je EURACTIV imao uvid.
Prema dnevnom redu Komisije od ove nedelje, koji je takođe dobio EURACTIV, inicijativa će izaći 26. aprila.
Iako su nosioci prava tražili „snažan zakon“, dobili su samo neobavezujuću preporuku.


Brzo uklanjanje

Prvi deo diskusije će biti posvećen pitanju kako da onlajn posrednici brzo uklone neovlašćene retransmisije događaja uživo, posebno u vezi sa mehanizmom obaveštenja i delovanja iz domena Zakona o digitalnim uslugama.
Algoritam digitalnog potpisa reguliše odgovornosti onlajn posrednika, koji bi, u slučaju obaveštenja o nelegalnom sadržaju, bili dužni da ga uklone.
Komisija će se baviti trenutnim praksama, odnosno kako nosioci prava identifikuju piratski sadržaj, kako obaveštavaju posrednike i kako reaguju na ove zahteve.
Istovremeno, diskusija će obuhvatiti obaveštenja i radnje koje treba preduzeti da bi se izbeglo greškom ukidanje legitimnog sadržaja.

Dinamičke zabrane


Drugi deo diskusije će biti posvećen dinamičkoj zabrani. Neke zemlje EU uvele su mogućnost da nosioci prava zatraže zabranu dinamičkog blokiranja.
„Nosioci prava bi mogli da daju svoje stavove o dodatnoj vrednosti i efikasnosti takvih zabrana, kao i o uslovima i zaštitnim merama koje treba uzeti u obzir prilikom primene ove vrste pravnog leka”, navodi se u dokumentu.
Pitanja će se odnositi na efikasnost i proporcionalnost ovog instrumenta kao i na zaštitne mere koje treba postaviti da bi se sprečio uticaj na legitiman sadržaj.

Saradnja vlasti


U trećem toku diskusije, učesnici će govoriti o ulozi organa uprave zaduženih za borbu protiv piraterije i njihovim potencijalnim oblastima za saradnju.

Pored toga, pošto Komisija namerava da prati efekte preporuka, ona prikuplja i povratne informacije o tome kako najbolje strukturirati mehanizam praćenja.
(EURACTIV.RS)