Tehnologija

BAJDEN ZABRANJUJE AMERIČKA ULAGANJA U KINESKU TEHNOLOGIJU: Kina "veoma razočarana", šta je cilj ovog poteza?

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se zabranjuju određena američka ulaganja u osetljivu tehnologiju u Kini.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Uredbom koju je potpisao Džo Bajden zahtevaju se i obaveštenje vlade o finansiranju u drugim tehnološkim sektorima.

Ova dugo očekivana naredba ovlašćuje američkog ministra finansija da zabrani ili ograniči određena američka ulaganja u Kini i to u tri proizvodna sektora: sektor poluprovodnika i mikroelektronika, kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema veštačke inteligencije.

Bajden je u pismu Kongresu rekao da proglašava nacionalnu vanrednu situaciju kako bi se zemlja suočila sa pretnjom napredovanja zemalja poput Kine "u osetljivim tehnologijama i proizvodnji opreme kritične za vojsku, obaveštajne službe i sisteme sajber nadzora".

Akcija nacionalne bezbednosti, a ne ekonomska

Predlog ima za cilj zabranu ulaganja u kineske kompanije koje razvijaju softver za dizajniranje čipova i alata za njihovu proizvodnju. SAD, Japan i Holandija dominiraju tim oblastima, a kineska vlada radi na izgradnji domaćih alternativa.

Ovaj potez bi mogao da podstakne tenzije između dve najveće svetske ekonomije, iako su američki zvaničnici insistirali da zabrane imaju za cilj da zaštitu nacionalne bezbednosti, a ne da razdvoje visoko međuzavisne ekonomije dve zemlje.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

"Ovo je akcija nacionalne bezbednosti, a ne ekonomska. Prepoznajemo važnu ulogu koju prekogranični tokovi investicija igraju u ekonomskoj vitalnosti SAD, a ova izvršna naredba usko štiti naše interese nacionalne bezbednosti" rekao je jedan zvaničnik u razgovoru sa novinarima u sredu, preneo je CNN.

Lider demokrata u Senatu Čak Šamer pohvalio je Bajdenovu inicijativ.

"Predugo je američki novac pomogao da se podstakne kineska vojska. Danas Sjedinjene Američke Države preduzimaju strateški prvi korak kako bi osigurale da američke investicije ne idu u finansiranje kineskog vojnog napredovanja. On kaže da Kongres mora da zakonski uvede ograničenja i da ih precizira.

Nedovoljno je

Republikanci su rekli da Bajdenova naredba nije dovoljna.

Naredba inače ima za cilj da spreči američki kapital i stručnost da pomognu u razvoju tehnologija koje bi mogle da podrže kinesku vojnu modernizaciju i potkopaju nacionalnu bezbednost SAD. Fokusirana je na privatni kapital, rizični kapital, zajednička ulaganja i grinfild investicije.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je u sredu da je Kina "veoma razočarana" tim potezom.

U Pekingu, kinesko ministarstvo trgovine optužilo je SAD za remećenje globalne industrije i lanaca snabdevanja.

Republikanski senator Marko Rubio rekao je da je "usko skrojen predlog Bajdenove administracije gotovo smešan. On je prožeta rupama, eksplicitno ignoriše prirodu dvostruke upotrebe važnih tehnologija i ne uključuje industrije koje kineska vlada smatra kritičnim".

Benson je rekla da će teret pasti na administraciju da utvrdi koji deo AI spada u vojnu kategoriju.

(EURACTIV.rs)