Tehnologija

META RAZVIJA ČETBOTA SA LIČNOŠĆU ABRAHAMA LINKOLNA? Svetlost dana bi mogao da ugleda već u septembru

Vlasnik Fejsbuka Meta sprema se da već sledećeg meseca pokrene niz četbotova sa veštačkom inteligencijom koji prikazuju različite ličnosti, u pokušaju da poveća angažman na svojim platformama.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tehnološki gigant Meta na čelu sa izvršnim direktorom Markom Zakerbergom dizajnirao je prototipove za četbotove koji mogu da vode ljudske diskusije sa skoro 4 milijarde korisnika ove mreže, piše Fajnenšl tajms.

Prema navodima dobro upućenih izvora, Meta razvija četbot koji govori kao bivši predsednik SAD Abraham Linkoln, dok će drugi četbot u stilu surfera savetovati korisnike o mogućnostima za putovanja, prenosi Rojters.

Četbotovi bi mogli da budu pokrenuti već u septembru, navodi se. Ovi proizvodi će imati nove funkcije pretraživanja, a davaće i razne vrste preporuka. Ovo će biti korisno za Metu jer će se ostvarivati brojne interakcije.

Potez dolazi kada kompanija vredna 800 milijardi dolara nastoji da privuče i zadrži korisnike dok se bori sa konkurencijom kao što je TikTok, i pokušava da se poveže na neki način sa veštačkom inteligencijom.

Pored povećanja angažovanja, četbotovi bi mogli da prikupe nove količine podataka o interesovanju korisnika, kažu stručnjaci. To bi moglo pomoći Meti da bolje cilja korisnike sa relevantnijim sadržajem i oglasima. Većina Metinih 117 milijardi dolara godišnje prihoda dolazi od oglašavanja.

"Kada korisnici stupe u interakciju sa četbotom, on zaista izlaže mnogo više svojih podataka kompaniji, tako da kompanija može da radi šta god želi sa tim podacima", rekao je Ravit Dotan, savetnik za etičku inteligenciju i suosnivač Collaborative AI Laboratorija za odgovornost na Univerzitetu u Pitsburgu.

Funkcionisaće kao asistenti, treneri...

Događaji izazivaju zabrinutost oko privatnosti, kao i potencijalne "manipulacije", dodala je ona.

Rivalske tehnološke grupe su već pokrenule četbotove koji sadrže ličnosti. Character.ai, startap koji podržava milijarder Andresen Horovic, vredan milijardu dolara, koristi jezičke modele za generisanje razgovora gde su sagovornici izvršni direktor Tesle Ilon Mask i Nintendo lik Mario.

Zakerberg je rekao da je zamislio AI "agente koji deluju kao asistenti, treneri ili koji mogu da vam pomognu u interakciji sa kompanijama i kreatorima", dodajući:

"Ne mislimo da će postojati samo jedna veštačka inteligencija sa kojom ljudi komuniciraju".

Izvor: Facebook/screenshot/SmartLife

Meta ulaže u generativnu veštačku inteligenciju, tehnologiju koja može da kreira tekst, slike i kod. Ovog meseca je objavila komercijalnu verziju velikog jezičkog modela koji bi mogao da pokreće njegove četbotove, pod nazivom Llama 2.

Kao deo izgradnje infrastrukture za podršku AI proizvodima, Meta pokušava da nabavi desetine hiljada čipova koji su od vitalnog značaja za napajanje velikih jezičkih modela.

(EURACTIV.rs)