Tehnologija

STIGLO NAREĐENJE OD KOMESARA EU: Šta TikTok mora da uradi do 25. avgusta?

Autor Aleksandra Vrbica

Tviter je bio prvi u junu, a sada je došao red na TikTok.

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je izvršnom direktoru TikToka Šou Zi Čuu da platforma treba da ubrza svoje napore kako bi se uskladila sa novim evropskim digitalnim pravilnikom čija primena će početi u avgustu.

Breton je pozvao TikTok da ubrza svoju usklađenost nakon što je u ponedeljak (17. jula) u evropskom sedištu kompanije u Dablinu sproveden "stres test", o čijim rezultatima su u utorak razgovarali komesar i izvršni direktor platforme.

Od formalnog usvajanja Zakona o digitalnim uslugama, vodećeg zakonodavstva EU koje ima za cilj suzbijanje govora mržnje na mreži, 19 "veoma velikih onlajn platformi" - uključujući TikTok, Tviter i Fejsbuk - moraće da mu se povinuju od kraja avgusta.

Smatra se da ove platforme nose "sistemske rizike" za društvo i moraće da odgovore na striktne zahteve u vezi sa pitanjima osnaživanja korisnika, transparentnosti, odgovornosti, zaštite maloletnika, borbe protiv dezinformacija.

Da bi se pripremio za postavljeni rok u avgustu, Breton je sprovodio "stres testove" u okviru nekih platformi. Stres testovi obuhvataju zaštitu dece, sisteme za preporuke, moderiranje sadržaja, borbu protiv nelegalnog sadržaja na mreži i transparentnost.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Tviter je bio prvi u junu, a sada je došao red na TikTok. Očekuje se da će Fejsbuk biti testiran u narednim nedeljama.

Francuski komesar je pozdravio činjenicu da je "TikTok dobrovoljno pristao da izvrši stres test" i zahvalio platformi, koju koristi više od 25 odsto stanovništva EU, što je "posvetila značajne resurse usklađivanju".

Međutim, u svom brifingu generalnom direktoru TikTok-a Šou Zi Čuu o rezultatima testa, on je naglasio da je "potrebno više rada da bismo bili u potpunosti spremni za rok za usaglašenost 25. avgusta".

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

"Sada je vreme da ubrzamo da bismo bili u potpunosti usklađeni; od kraja avgusta procenjivaćemo da li su se stvarne, opipljive promene materijalizovale na terenu", rekao je on.

Breton je u nekoliko navrata upozorio digitalne platforme da bi nedostatak usklađenosti mogao dovesti do značajnih posledica. Prema novim digitalnim pravilima, tehnološke kompanije mogu se suočiti sa kaznama do 6% svog ukupnog prometa, pa čak i potpunom zabranom u slučaju ponovljenih prekršaja.

On je posebno upozorio Tviter nekoliko puta, na kraju rekavši da "ako tehnologija nije spremna, velike onlajn kompanije moraju da imaju dovoljno resursa kako bi izjednačile jaz".

U odgovoru na EURACTIV-ov zahtev za komentar, TikTok se pozvao na tvit Karolajn Grir, direktorke za javnu politiku i odnose sa vladom u TikTok Ireland, gde je izjavila da je kompanija "potpuno posvećena primeni" Zakona o digitalnim uslugama.

(EURACTIV.rs)