Tehnologija

MINISTARKA BEGOVIĆ U UN: Srbija pokrenula novu rezoluciju proglašenja Međunarodne dekade nauke za održivost

Autor Milena Antonijević

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, učestvovala je u Generalnoj debati ministarskog segmenta Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju koja se pod pokroviteljstvom Komiteta UN održala u Njujorku

Izvor: NITRA

Ministarka Jelena Begović je rekla da je ovo bila dobro iskorišćena prilika da se Srbija predstavi i pokaže u najboljem svetlu, predstavljanjem onoga što smo uradili u vezi sa mapom investicija, tačnije isticanjem oblasti u Srbiji u koje treba ulagati, a koje su u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Ona je dodala da je Srbija pokrenula novu rezoluciju proglašenja Međunarodne dekade nauke za održivost.

"Nadamo se da ćemo uspeti na početku septembra da dobijemo podršku većine zemalja.
Srbija je prepoznala koliko je važna nauka za razvoj društva, a to želimo da proširimo i na globalni nivo i da pokažemo koliko su nauka, znanje, inovacije i nove tehnologije bitne za dostizanje ciljeva održivog razvoja", kazala je ministarka Begović.

Izvor: NITRA

Prema njenim rečima, ciljevi održivog razvoja oko kojih se čovečanstvo pod okriljem UN usaglasilo da treba da dostigne do kraja 2030. godine su, između ostalih, iskorenjivanje siromaštva, jednak pristup obrazovanju za svu decu, rešavanje problema pijaće vode, obnovljivih izvora eneregije, održivih gradova.

Begović je dodala da je pandemija Covid 19 usporila razvoj ka tim ciljevima.

"Srbija snažno veruje da globalni izazovi zahtevaju globalnu saradnju. Gradeći na zamahu Godine nauke, preduzeli smo značajan korak u podsticanju globalne saradnje pokretanjem proglašenja Međunarodne dekade nauke za održivost u okviru Ujedinjenih nacija. Ova inicijativa ima za cilj da istakne ulogu nauke u suočavanju sa globalnim izazovima i unapređenju održivog razvoja. Zagovarajući ovu inicijativu, želimo da stvorimo platformu za zajedničko delovanje, razmenu znanja i međunarodnu saradnju na globalnom nivou", istakla je ministarka.

Ona je zaključila da kroz podsticanje saradnje i iskorišćavanje kolektivne inteligencije, Srbija može efikasno da rešava zajedničke izazove i podstiče inovacije za održivu budućnost, rekla je ministarka Begović tokom svog govora na generalnoj ministarskoj debati foruma, stoji u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

(EURACTIV.rs)