Tehnologija

TREND VEŠTAČKE INTELIGENCIJE PODSTIČE RAST BROJA STUDENATA RAČUNARSTVA U BRITANIJI: Studenti biraju zanimanja budućnosti

Autor Milena Antonijević

Ovogodišnji podaci u Velikoj Britaniji pokazali su da su 18-godišnjaci sve više inspirisani da proučavaju računarstvo „zahvaljujući usponu digitalne i veštačke inteligencije“, rekla je izvršna direktorka UCAS-a Kler Marčant.

Izvor: YouTube/KARE11

Aplikacije za proučavanje računarstva porasle su za skoro 10% u poređenju sa 2022.u SAD.

Međutim, to je bila tek sedma najpopularnija oblast studija visokog obrazovanja.

Dok se skoro 95.000 studenata prijavilo za kurseve u vezi sa računarstvom i veštačkom inteligencijom, skoro duplo više njih prijavilo se za studije poslovanja i menadžmenta. Više od 125.000 prijavilo se za kurseve dizajna, kreativnih i izvođačkih umetnosti.

Predmeti povezani sa medicinom, društvenim naukama, biološkim i sportskim naukama, inženjerstvom i tehnologijom bili su popularniji od računarstva.

Međutim, broj prijava za kurseve i škole vezane za računare raste svake godine od 2019. godine, rekao je UCAS.

Ove godine softverski inženjering je zabeležio najveći rast aplikacija, 16% više u odnosu na prošlu godinu. Računarstvo je privuklo 11% više kandidata. Broj studenata koji se prijavljuju za učenje kompjuterskih igrica i animacije povećan je za 2%, a za veštačku inteligenciju (AI) za 4%.

Povećano interesovanje za kurseve računarstva može delimično biti posledica sve većeg javnog razgovora o tehnologiji i veštačkoj inteligenciji, rekla je Marčant.

„Znamo da se promene u svetu oko nas pretvaraju u povećanu potražnju za određenim kursevima, kao što smo videli za ekonomiju posle 2008, i za medicinu tokom pandemije Covid-19", rekla je ona.

Kris Derik, zamenik direktora na Kelvinsajd akademiji u Glazgovu, rekao je da su učenici koji se sada prijavljuju za kurseve računarstva svi „digitalni urođenici" koji su „od malih nogu usavršavali i razvijali ove veštine koristeći moćnu tehnologiju svaki dan".

„Znanje o programiranju je takođe dostupno preko You Tube-a i ChatGPT-a", rekao je on.

„Učenici mogu da istražuju svoje strasti i uče brzim tempom. Ako nemaju odgovor, Google i You tube imaju", rekao je on.

Iako se u poslednje vreme veliki deo javne rasprave vodi oko toga koji će poslovi biti zamenjeni veštačkom inteligencijom, postoji i sve veći broj mogućnosti za zapošljavanje u vezi sa veštačkom inteligencijom, naukom o podacima, dizajnom softvera i računarskim tehnologijama.

Takođe je primećen i povećan broj prijava od strane 18-godišnjaka iz Ujedinjenog Kraljevstva iz najugroženijih sredina, rekao je UCAS.

Međutim, računarstvo je i dalje predmet kojim dominiraju muškarci, sa samo 18% prijava za studije u vezi sa računarom od studentkinja, što je neznatno više, sa 17% u 2022. i 16% u 2021. godini.

Ukupan broj 18-godišnjih kandidata u Velikoj Britaniji bio je preko 319.500, što je drugi najveći broj do sada, a što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu.

Rashik Parmar, izvršni direktor BCS-a, Chartered Institute for IT rekao je:

„Tinejdžeri u Velikoj Britaniji znaju da će AI zauvek promeniti svet i ne bi trebalo da nas čudi kada vidimo ovu rastuću potražnju za diplomama iz računarstva".

Vanesa Vilson iz Univerzitetske alijanse, udruženja britanskih univerziteta, složila se da je veće interesovanje javnosti za veštačku inteligenciju poslednjih meseci moglo doprineti i većem interesovanju kandidata.

„Porast popularnosti računarstva mogao bi biti odgovor na povećanje svesti o ulozi tehnologija kao što je veštačka inteligencija, kao i snažna želja učenika da razviju ono što vide kao veštine koje su otporne na budućnost", rekla je ona.

(EURACTIV.rs)