Tehnologija

KINESKI HAKERI PRISTUPILI MEJLOVIMA AMERIČKE VLADE? Na meti bio i Stejt department, Kina demantuje

Hakeri sa sedištem u Kini dobili su pristup mejlovima oko 25 organizacija, uključujući vladine agencije, saopštio je Majkrosoft.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Softverski gigant Majkrosoft nije pružio detalje o tome koje su vladine agencije napadnute u navodnom hakerskom napadu kineskih hakera.

Međutim, Ministarstvo trgovine SAD potvrdilo je BBC-u da ga je Majkrosoft obavestio o napadu.

Sekretar za trgovinu Gina Raimondo bila je među pojedincima pogođenim, prema izveštajima.

“Majkrosoft je obavestio Odeljenje o kompromisu sa Microsoft Office 365 sistemom, a Ministarstvo je odmah preduzelo akciju da odgovori“, rekao je portparol američkog Ministarstva trgovine.

Obim hakovanja nije odmah bio jasan, ali osoba upoznata sa istragom rekla je da američke vojne i obaveštajne agencije nisu među pogođenima. Drugi američki zvaničnik rekao je da je Stejt department prva agencija koja je otkrila hakerski napad.

“Pratimo naše sisteme i odmah ćemo reagovati ako bude otkrivena bilo kakva dalja aktivnost“, dodali su.

Američki mediji javili su da je na meti hakera bio i Stejt department.

Izvor: Youtube/šprintscreen/Top Fives

Kinezi tvrde - dezinformacija

Kineska ambasada u Londonu rekla je agenciji Rojters da je optužba “dezinformacija“ i nazvala američku vladu “najvećom svetskom hakerskom imperijom i globalnim sajber lopovom“.

Majkrosoft je saopštio da je hakerska grupa sa sedištem u Kini – koju naziva “Oluja-0558” – pristupila mejlovima falsifikovanjem digitalnih tokena za autentifikaciju koje zahteva sistem. Tokeni se obično koriste za verifikaciju identiteta osobe.

“ ‘Oluja-0558’ prvenstveno cilja vladine agencije u zapadnoj Evropi i fokusira se na špijunažu, krađu podataka i pristup akreditivima“, saopštila je firma.

Jedna od najvećih kompanija sajber špijunaže protiv SAD

Kompanija je rekla da je njena istraga otkrila da su kršenja počela sredinom maja i da je sada "ublažila napad i kontaktirala pogođene kupce".

“Dodali smo značajne automatizovane detekcije za poznate pokazatelje kompromitovanja povezanih sa ovim napadom... i nismo pronašli dokaze o daljem pristupu“, dodaje se.

U maju su Majkrosoft i zapadne špijunske agencije saopštile da su kineski hakeri koristili "tajni" malver za napad na kritičnu infrastrukturu američkih vojnih baza na Gvamu.

Stručnjaci su rekli da je to jedna od najvećih poznatih kampanja sajber špijunaže protiv SAD.

Ključna američka vojna ispostava, luke na Gvamu i vazdušne baze bile bi ključne za svaki odgovor Zapada na sukob u Aziji.

Peking je izveštaj Majkrosofta nazvao “veoma neprofesionalnim” i “dezinformacijama”.

Kina poriče umešanost u operacije hakovanja bez obzira na dostupne dokaze ili kontekst.

(EURACTIV.rs)

Tagovi