Tehnologija

ŠTA JE TO PRONAĐENO KOD RUDNIKA U ŠVEDSKOJ? Nalazište od milion tona moglo bi da okonča zavisnost EU od Rusije i Kine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Otkriće kod rudnika u Švedskoj moglo bi da okonča zavisnost EU od Rusije i Kine, pronađeni retki materijali od vitalnog značaja za proizvodnju tehnologije.

Izvor: EPA-EFE/JONAS EKSTROMER

Švedska državna rudarska kompanija "LKAB" saopštila je da je u oblasti Kiruna na severu zemlje pronađen najveći depozit takozvanih elemenata retke zemlje u Evropi. Procenjuje se da se u depozitu, nazvanom Per Gejer, nalazi više od milion tona ovih oksida.

Ovi minerali od vitalnog su značaja za mnoge procese proizvodnje visoke tehnologije, i koriste se u električnim vozilima, turbinama za vetar, prenosivim elektronskim uređajima, mikrofonima i zvučnicima.

"Ovo je odlična vest, ne samo za 'LKAB', region i švedski narod, već i za Evropu i klimatske uslove. Pronađeni depozit mogao bi da postane značajan faktor u proizvodnju sirovih materijala koji su od kritične važnosti za zelenu tranziciju", saopštio je direktor kompanije, Jan Mostrom.

Nalazište retkih minerala u neposrednoj je blizini rudnika gvožđa u Kiruni, koji je najveći na svetu. "LKAB" već priprema proces za dalje istraživanje depozita. Ovi minerali se trenutno ne rudare u Evropi zbog čega čitav region zavisi od uvoza. Očekuje se da će potražnja porasti u narednim godinama, zbog povećane potražnje za električnim vozilima i obnovljivim izvorima energije.

"U ovom rudniku započeće elektrifikacija, samoodrživost Evropske unije, kao i nezavisnost od Rusije i Kine", saopštila je švedska ministarka energetike i industrije, Eba Buš.

Evropska komisija svrstava elemente retke zemlje u kritične resurse regiona, a najveće količine se trenutno vade u rudnicima u Kini. Ali, put do iskopavanja u Švedskoj biće dug jer je ocena kompanije "LKAB" da će zbog dozvola i koncesija eksploatacija nalazišta možda biti moguća tek za deset ili 15 godina. Proces odobravanja novih rudnika u Švedskoj je zahtevan i dug, i ovakvi poduhvati često podižu rizik od zagađenja izvora vode i ugrožavanja biodiverziteta lokacije na kojoj se rudnik nalazi.

Šta su elementi retke zemlje?

Nazvani još i metali retke zemlje ili oksidi retke zemlje, u pitanju je 17 teških metala srebrnasto-bele boje. Uprkos imenu, u Zemljinoj kori ih ima u relativno velikim količinama, pa je tako cerijum, koji spada u ovu grupu elemenata, 25. na listi najzastupljenijih elemenata - ima ga više od bakra. Koriste se u proizvodnji komponenti za letelice, katalizatore, osigurače, baterije, akumulatore, sočiva kamera i teleskopa, turbine, hibridne i električne automobile, lasere, kontrolne šipke nuklearnih reaktora...

(EURACTIV.rs)