Tehnologija

TESLA ĆE BITI U INDIJI ŠTO PRE: O čemu je sve Mask razgovarao sa premijerom Modijem?

Autor Aleksandra Vrbica

Indijska vlada je saopštila da je pozvala Maska da istraži mogućnosti ulaganja u električnu mobilnost i komercijalni svemirski sektor, a Mask je rekao da "pokušava da pronađe pravi trenutak" da se to dogodi.

Izvor: Twitter/narendramodi

Direktor Tesle Ilon Mask rekao je da će ovaj proizvođač električnih automobila biti u Indiji "što je pre moguće". Njegovi komentari usledili su nakon sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji boravi u zvaničnoj poseti SAD.

Indijska vlada je saopštila da je pozvala Maska da istraži mogućnosti ulaganja u električnu mobilnost i komercijalni svemirski sektor, a Mask je rekao da "pokušava da pronađe pravi trenutak" da se to dogodi.

Sastanak Modija sa Maskom, vlasnikom Tvitera, usledio je nekoliko dana nakon što je suosnivač Tvitera Džek Dorsi optužio Indiju zbog njenih pretnji da će ukinuti platformu jer Tviter neće da ukloni određeni sadržaj. Indijska vlada je oštro demantovala ove navode, iznete u intervjuu za nezavisnu informativnu emisiju, koja ih je nazvala "otvorenom laži".

Mask je prokomentarisao ovu epizodu u sredu i rekao da Tviter nije imao izbora osim da posluša lokalne vlasti ili ćemo „biti ugašeni".

„Daćemo sve od sebe da obezbedimo najslobodniji govor koji je moguć po zakonu", rekao je on.

Mask je sebe takođe nazvao "obožavaocem gospodina Modija" i rekao da Indija ima "više obećanja od bilo koje velike zemlje na svetu".

Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI

„Modiju je zaista stalo do Indije jer insistira da napravimo značajna ulaganja u Indiju, što nameravamo da uradimo. Samo pokušavamo da pronađemo pravi trenutak", rekao je on novinarima. „Uveren sam da će Tesla biti u Indiji i da će to učiniti što je pre moguće."

Tesla je u pregovorima sa indijskim birokratama i ministrima kako bi ušao na to tržište.

Rojters je prošlog meseca izvestio da je Tesla predložio osnivanje fabrike za proizvodnju električnih vozila (EV) i da takođe razmatra proizvodnju EV baterija u zemlji. „Oni veoma ozbiljno gledaju na Indiju kao na proizvodnu i inovacijsku bazu", rekao je ministar Radživ Čandrasekar u maju.

Prvobitni planovi kompanije da otvori bazu u Indiji odloženi su prošle godine nakon što je indijska vlada insistirala da Tesli proizvodi automobile lokalno, dok je proizvođač automobila rekao da želi prvo da izvozi u Indiju kako bi mogao da testira potražnju.

Mask je rekao da se takođe nada da će u Indiju dovesti i satelitsku internet uslugu Starlink, kojom upravlja njegova kompanija SpaceX.

Izvor: EPA-EFE/CHIGI PALACE PRESS OFFICE

„Mislim da je vrlo verovatno da će to biti značajno ulaganje u naše odnose sa Indijom", rekao je on novinarima.

Modi je u utorak stigao u Njujork u trodnevnu posetu za koju se smatra da je prekretnica za bilateralne odnose između Indije i SAD. Njemu će u četvrtak biti priređen svečani doček u Beloj kući pre nego što održi direktne razgovore sa predsednikom Džoom Bajdenom.

U utorak je preko 70 američkih poslanika pisalo Bajdenu, pozivajući ga da pokrene pitanje ljudskih prava sa Modijem tokom njegove posete. Rekli su da su zabrinuti zbog rastuće verske netolerancije, slobode štampe i targetiranja pripadnika civilnog društva u Indiji.

(EURACTIV.rs)