Tehnologija

CHATGPT IPAK NE NAPUŠTA EVROPU: Šef kompanije OpenAI povukao prethodnu tvrdnju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šef kompanije koja stoji iza ChatGPT servisa rekao je da ne planira da napusti Evropu, uprkos ranije datim izjavama koje sugerišu suprotno.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

ChatGPT neće napustiti Evropu, rekao je izvršni direktor kompanije OpenAI Sem Altman. On je povukao  svojevrsnu pretnju koju je izrekao ranije ove nedelje, da će napustiti Evropu ako postane previše teško poštovati predstojeće zakone o veštačkoj inteligenciji (AI). EU bi mogla da bude prva koja će doneti zakone o veštačkoj inteligenciji za koje je Altman rekao da su "preterano regulativni". Ali on je odustao nakon široko rasprostranjenog izveštavanja o njegovim komentarima.

"Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti da radimo ovde i naravno ne planiramo da odemo", napisao je on na Tviteru.

Predloženi zakon bi mogao da zahteva od generativnih AI kompanija da otkriju koji materijal zaštićen autorskim pravima je korišćen za obuku njihovih sistema za kreiranje teksta i slika.

Mnogi u kreativnim industrijama optužuju kompanije sa veštačkom inteligencijom da koriste rad umetnika, muzičara i glumaca za obuku sistema da imitiraju njihov rad. Ali Sem Altman je zabrinut da bi bilo tehnički nemoguće da OpenAI ispuni neke od zahteva za bezbednost i transparentnost Zakona o veštačkoj inteligenciji, navodi časopis "Time".

Na događaju na Univerzitetskom koledžu u Londonu u sredu, Altman je dodao da je optimista da bi veštačka inteligencija mogla da stvori više radnih mesta i smanji nejednakost.

Takođe se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom i šefovima kompanija za veštačku inteligenciju DeepMind i Anthropic kako bi razgovarali o rizicima tehnologije - od dezinformacija do nacionalne bezbednosti, pa čak i "egzistencijalnih pretnji" - i dobrovoljnim akcijama i propisima potrebnim za upravljanje njima.

Neki stručnjaci strahuju da bi superinteligentni sistemi veštačke inteligencije mogli da ugroze postojanje čovečanstva. Međutim, Sunak je rekao da bi veštačka inteligencija mogla "pozitivno da transformiše čovečanstvo i da pruži bolje rezultate za britansku javnost, uz nove mogućnosti u nizu oblasti za poboljšanje javnih usluga".

Na samitu G7 u Hirošimi, lideri SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade složili su se da stvaranje pouzdane veštačke inteligencije mora biti međunarodni poduhvat.

I pre nego što bilo koji zakon EU stupi na snagu, Evropska komisija ima za cilj da razvije pakt o veštačkoj inteligenciji sa Guglovom matičnom kompanijom, Alphabet.

Međunarodna saradnja je od vitalnog značaja za regulisanje veštačke inteligencije, rekao je šef industrije EU Tijeri Breton, koji se sastao sa izvršnim direktorom Gugla, Sundarom Pičaijem, u Briselu.

"Sundar i ja smo se složili da ne možemo da priuštimo da čekamo dok regulativa o veštačkoj inteligenciji zaista ne postane primenljiva, i da radimo zajedno sa svim programerima veštačke inteligencije kako bismo već razvili pakt za veštačku inteligenciju na dobrovoljnoj osnovi pre zakonskog roka", rekao je gospodin Breton.

Veteran iz Silicijumske doline, autor i osnivač "O'Rajli Medija" Tim O'Rajli rekao je da bi najbolji početak bio obavezivanje transparentnosti i uspostavljanje regulatornih institucija za sprovođenje odgovornosti.

"Podmetanje straha od veštačke inteligencije, kada se kombinuje sa svojom regulatornom složenošću, može dovesti do paralize analize. Kompanije koje stvaraju naprednu veštačku inteligenciju moraju da rade zajedno na formulisanju sveobuhvatnog skupa metrika o kojima se mogu redovno i dosledno izveštavati regulatori i javnost, kao i proces za ažuriranje tih metrika, kako se pojavljuju nove najbolje prakse", rekao je on.

(EURACTIV.rs)