Tehnologija

MOŽEŠ DA BEŽIŠ, ALI NE I DA SE SAKRIJEŠ: Ilon Mask dobio upozorenje iz EU zbog novog poteza sa Tviterom

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ilon Mask dobio je upozorenje da može da beži, ali ne i da se sakrije, nakon što se Tviter povukao iz dobrovoljnog kodeksa EU za borbu protiv dezinformacija.

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Tviter (Twitter) se povukao iz dobrovoljnog kodeksa Evropske unije za borbu protiv dezinformacija, saopštila je EU. Tijeri Breton, komesar EU za unutrašnje tržište, objavio je tu vest na Tviteru i upozorio da će čvrsti novi zakoni naterati da se poštuje.

"Obaveze ostaju. Možeš da bežiš, ali ne možeš da se sakriješ", rekao je on.

Tviter će biti zakonski obavezan da se bori protiv dezinformacija u EU od 25. avgusta, rekao je on, dodajući da će relevantni timovibiti spremni za sprovođenje. Desetine tehnoloških kompanija, velikih i malih, potpisale su dezinformacioni kodeks EU. Među njima su Meta, vlasnik Facebook i Instagram platformi, TikTok, Google, Microsoft i Twitch.

Kodeks je pokrenut u junu prošle godine, a ima za cilj da spreči profitiranje od dezinformacija i lažnih vesti, kao i povećanje transparentnosti i suzbijanje širenja botova i lažnih naloga. Firme koje potpišu kodeks mogu odlučiti koja obećanja da daju, kao što je saradnja sa proveravačima činjenica ili praćenje političkog oglašavanja.

Otkad je Ilon Mask preuzeo Tviter, moderacija na toj platformi je navodno znatno smanjena - što je, kako kritičari kažu, omogućilo povećanje širenja dezinformacija.

Gigant društvenih medija je ranije imao posvećen tim koji je radio na borbi protiv koordinisanih kampanja dezinformacija, ali stručnjaci i bivši zaposleni na Tviteru kažu da je većina ovih stručnjaka dala ostavke ili je otpuštena.

Prošlog meseca, BBC je otkrio da stotine ruskih i kineskih državnih propagandnih naloga napreduju na Tviteru. Međutim, Mask tvrdi da sada ima manje dezinformacija nego ranije.

Pored dobrovoljnog kodeksa, EU je donela i Zakon o digitalnim uslugama (Digital Services Act, DSA), koji obavezuje kompanije da učine više u borbi protiv nelegalnog onlajn sadržaja.

Od 25. avgusta, platforme sa više od 45 miliona aktivnih korisnika mesečno u EU - uključujući Tviter - moraće da se zakonski pridržavaju pravila DSA.

Zakon će značiti da će Tviter morati da ima mehanizam za korisnike koji im omogućava da označe nelegalni sadržaj, "ekspeditivno" deluje na obaveštenja i uvede mere za rešavanje širenja dezinformacija.

U petak je novinska agencija AFP citirala zvaničnika Evropske komisije koji je rekao da ukoliko Mask ne shvati ozbiljno kodeks, "onda je bolje da odustane".

(EURACTIV.rs)