Tehnologija

SUKOB PEKINGA I VAŠINGTONA NAKON SAMITA G7: Kinezi zabranili upotrebu američkih čipova iz bezbednosnih razloga

Autor Aleksandra Vrbica

Proizvodi kompanije Majkron biće zabranjeni za ključne infrastrukturne projekte u Kini, što predstavlja prvi veliki potez ove zemlje protiv američkog proizvođača čipova, usled sve većih tenzija između Pekinga i Vašingtona.

Izvor: EPA/DAVID CHANG

Kina je poručila da proizvodi američkog giganta za proizvodnju memorijskih čipova Majkron Tehnolodži predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Državni regulator za sajber prostor saopštio je u nedelju da najveći američki proizvođač memorijskih čipova predstavlja "ozbiljne rizike po bezbednost mreže".

To znači da će proizvodi kompanije biti zabranjeni za ključne infrastrukturne projekte u drugoj po veličini ekonomiji sveta, što predstavlja prvi veliki potez Kine protiv američkog proizvođača čipova, jer se tenzije između Pekinga i Vašingtona povećavaju.

Ovo saopštenje je najnoviji razvoj događaja u sve dubljem sporu između SAD i Kine oko tehnologije koja je ključna za ekonomije širom sveta. Zbog dugotrajnog spora, Vašington je nametnuo niz mera protiv pekinške industrije proizvodnje čipova i uložio milijarde dolara u jačanje američkog sektora poluprovodnika.

U saopštenju Kineske administracije za sajber-spejs (CAC) navodi se: „Pregled je otkrio da Majkronovi proizvodi imaju ozbiljne rizike po bezbednost mreže, koji predstavljaju značajne rizike za lanac snabdevanja kritične informacione infrastrukture u Kini, utičući na nacionalnu bezbednost Kine."

CAC nije izneo detalje o rizicima za koje je rekao da ih je pronašao, niti u kojim Majkron proizvodima ih je pronašao.

Portparol kompanije Majkron potvrdio je Bi-Bi-Siju da je kompanija "primila obaveštenje CAC-a nakon pregleda Majkron proizvoda koji se prodaju u Kini".

"Ocenjujemo zaključak i procenjujemo naše sledeće korake. Radujemo se nastavku razgovora sa kineskim vlastima", dodali su oni.

Kao odgovor, američka vlada je rekla da će raditi sa saveznicima na rešavanju onoga što je nazvala „manipulisanjem tržišta memorijskih čipova izazvanih akcijama Kine".

„Čvrsto se protivimo ograničenjima koja nemaju nikakvu osnovu", rekao je portparol američkog Ministarstva trgovine.

„Ova akcija, zajedno sa nedavnim racijama i ciljanjem drugih američkih firmi, nije u skladu sa tvrdnjama Kine da otvara svoja tržišta i da je posvećena transparentnom regulatornom okviru."

Izvor: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Saopštenje CAC-a usledilo je dan nakon što su lideri G7 u Japanu izdali zajedničko saopštenje u kojem se kritikuje Kina, uključujući njenu upotrebu "ekonomske prinude".

U nedelju je američki predsednik Džo Bajden rekao da zemlje G7 žele da „izbegnu rizik i preinače naše odnose sa Kinom".

„To znači preduzimanje koraka za promenu naših lanaca snabdevanja", dodao je on.

Izvršni direktor kompanije Majkron Sandžaj Mehrotra prisustvovao je samitu u Hirošimi, kao deo grupe poslovnih lidera.

Prošle nedelje, kompanija je saopštila da će uložiti oko 500 milijardi jena (3,6 milijardi dolara) u razvoj tehnologije u Japanu.

(EURACTIV.rs)