Tehnologija

MONTANA ĆE BITI PRVA AMERIČKA DRŽAVA KOJA ZABRANJUJE TIKTOK: Firme koje prekrše odluku biće kažnjene 10 hiljada dolara

Autor Tamara Milošević Grbić

Montana će postati prva američka država koja će zabraniti TikTok, a odluka bi trebalo da stupiti na snagu od 1. januara sledeće godine.

Izvor: EPA-EFE/Ritchie B. Tongo

Guverner Greg Đianforte potpisao je zabranu u sredu, a u obrazloženju stoji da platforma za deljenje videa „krši prava građana Montane iz Prvog amandmana.

TikTok je bio pod lupom vlasti širom sveta zbog zabrinutosti da bi podaci mogli biti prosleđeni kineskoj vladi.

Đianforte, republikanac, rekao je poslanicima da bi šira zabrana doprinela „našem zajedničkom prioritetu zaštite stanovnika Montana od nadzora Komunističke partije Kine“.
TikTok je u saopštenju naveo da ga koristi "stotine hiljada ljudi" u Montani.

Prošlog meseca, zakonodavci u Montani usvojili su zakon o zabrani TikTok-a na ličnim uređajima sa 54 glasa za i 43 glasa.

Zakon će učiniti nezakonitim da prodavnice aplikacija nude TikTok, ali ne zabranjuje ljudima koji ga već imaju da ga koriste.

Montana, koja ima nešto više od milion stanovnika, zabranila je aplikaciju na državnim uređajima prošlog decembra.

TikTok kaže da ima 150 miliona američkih korisnika. Iako se baza korisnika aplikacije proširila poslednjih godina, i dalje je najpopularnija među tinejdžerima i korisnicima u 20-im godinama.

Međutim, širom američkog političkog spektra postoji zabrinutost da bi TikTok mogao predstavljati rizik za nacionalnu bezbednost.

TikTok je u vlasništvu BiteDance - kineske kompanije.

U martu je kongresni komitet pitao izvršnog direktora o tome da li kineska vlada može pristupiti korisničkim podacima ili uticati na ono što Amerikanci vide u aplikaciji.

TikTok je više puta saopštio da nikada neće špijunirati Amerikance, uprkos priznanju da su zaposleni koristili TikTok naloge novinara da bi dobili informacije o njima.

Ranije u martu, američka vlada je rekla da bi BiteDance trebalo da proda TikTok ili da se suoči sa mogućom zabranom u zemlji.

Kazne se odnose na kompanije, ali ne i na pojedinačne korisnike. Firme koje krše zakon suočavaju se sa kaznama do 10.000 dolara, koje bi sprovodilo Ministarstvo pravde Montane.

To znači da bi tehnološki giganti poput Epla i Gugla mogli biti kažnjeni ako dozvole preuzimanje TikToka u Montani iz njihovih prodavnica aplikacija.

Vlasnik TikTok-a BiteDance je više puta negirao da ga kontroliše kineska vlada.

(EURACTIV.rs)