Tehnologija

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE: Srbija pozicionirana kao regionalni lider u naučno-tehnološkim dostignućima

Autor Tamara Milošević Grbić

U Beogradu je otvoren 65. Međunarodni sajma tehnike i tehničkih dostignuća u okviru koga je otvorena izložbena postavka Vlade Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“.

Izvor: foto:Marina Jančević

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović i izraelski naučnik i nobelovac, Danijel Šehtman svečano su danas otvorili izložbenu postavku Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“ u okviru 65. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, u Beogradu.

"Danas, kada predstavljamo naučno–tehnička dostignuća koja su Srbiju, za samo šest godina, pozicionirala kao regionalnog lidera, prava je čast biti deo Vlade na čelu sa predsednicom Anom Brnabić, koja je 2017. imala ideju i viziju Srbije kao zemlje nauke, digitalizacije, kreativnosti i inovativnosti", izjavio je na otvaranju izložbene postavke.

Ministar informisanja i telekomunikacija je istakao da to uspeh koji je promenio Srbiju.

"Za svega nekoliko godina smo je transformisali dajući šansu našim inženjerima, inovativnim i kreativnim ljudima. Ubrzano smo investirali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog okruženja kako bismo iskoristili razvojnu šansu da se u eri digitalizacije pozicioniramo kao država povoljnih prilika i postanemo jedan od lidera 4. industrijske revolucije", nagalsio je ministar Jovanović.

Izraelski nobelovac za hemiju Danijel Šehtman istakao je da nauka napreduje kroz dug proces evolucije i da kao konačan rezultat dobijamo proizvode koji poboljšavaju zdravlje, donose čistiju hranu, kreiraju bolje lekove i moderan život, uključujući i veštačku inteligenciju. On je poželeo uspeh Srbiji i istakao da je bitno da se što više mladih uključi u nauku i tehnologiju, kako bi Srbija bila još izuzetnija zemlja.

"Nikada kao do sada tehnologija nije imala uticaja na našu sadašnjost ali i budućnost novih generacija. Tehnologija ne utiče samo na nas ljude, ona utiče na celu prirodu ali i planetu. Razvoj tehnologija ne možemo zaustaviti, nikada to nismo ni mogli ali je moramo razumeti", rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović.

Tehnologija je tu da nam pomaže, olakšava i unapređuje živote, istakla je ministarka Begović i dodala da će ove nedelje posetioci na Sajmu moći da se upoznaju sa novim tehnologijama, tehnološkim dostignućima, i vide šta nauka pruža Srbiji kao rešenja za globalne izazove kroz konkretne proizvode i inovacije.

Ovogodišnje, 65. izdanje Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, koji tako obeležava i svojevrstan jubilej u regionalnom i međunarodnom liderstvu u ovim oblastima, biće održan u naredna tri dana u hali 2B Beogradskog sajma. Tematske celine nove inicijative „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, koje Republika Srbija predstavlja su naučno-tehnološki parkovi, poljoprivreda, biotehnologija, urbani sistemi, istorijsko nasleđe, veštačka inteligencija i svemir.

(EURACTIV.rs)