Tehnologija

EP USVOJIO NOVU VERZIJU NACRTA ZAKONA O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: Buduća pravila za sigurnost građana

Autor Tamara Milošević Grbić

Evropski parlament usvojio je novu verziju nacrta zakona o veštačkoj inteligenciji, čime se približava donošenju istorijskog zakonodavnog akta koji će oblikovati pravila za digitalnu budućnost.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

„Ovaj zakon će imati dalekosežan uticaj na razvoj tehnologije širom sveta, usmeravajući je u humanocentričnom pravcu i oslobađajući njen puni potencijal“, rekao je tom prilikom član Evropskog parlamenta, Dragos Tudorače.

U Srbiji u nedavno usvojenim smernicama za etički razvoj i primenu veštačke inteligencijepredvideli smo sisteme za preporuke koje koriste društvene mreže i ostale velike onlajn platfome kao visoko-rizične, čime smo ukazali u kom pravcu treba da se razvija regulativa sličnih algoritama koji utiču ne veliki broj korisnika, kao na primer velikih jezičkih modela“, rekao je za EURACTIV, viši naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i koordinator Laboratorije za digitalno društvo, Ljubiša Bojić.

Bojić je istakao nekoliko ključnih aspekata novog nacrta zakona.

Prvi put je definisan pojam veštačke inteligencije, u skladu sa međunarodnim standardima, što će omogućiti zajedničko razumevanje i osnovu za buduću tehničku i regulatornu konvergenciju. Takođe, uveden je poseban set pravila za moćne osnovne modele veštačke inteligencije, kako bi se osiguralo njihovo bezbedno korišćenje“, objasnio je on.

"Povećan je nadzor nad generativnim sistemima veštačke inteligencije koji stvaraju realistične tekstove, slike, zvukove ili video zapise, bez ometanja njihovog razvoja", napomenuo je Bojić.

Predviđene su snažne mere za podsticanje inovacija, start-upova i malih i srednjih preduzeća širom Evrope, kroz uvođenje "sandbox" režima, što podrazumeva, pojasnio je Bojić i da će tako evropske kompanije koje razvijaju veštačku inteligenciju moći da pristupe "sandboxu" u svakoj članici EU, ne samo za proveru usklađenosti, već i za testiranje svojih proizvoda i regulatorno učenje.

Ojačana je zaštita osnovnih prava i demokratskog nadzora na nivou EU, kroz stroge zahteve za transparentnost javnih vlasti koje koriste visokorizične sisteme veštačke inteligencije, obezbeđivanje mehanizama za pravnu zaštitu osoba pogođenih upotrebom visokorizičnih sistema, obavezne procene uticaja na osnovna prava od strane korisnika visokorizičnih AI sistema i jačanje ukupne primene zakona o veštačkoj inteligenciji“, naglasio je Bojić.

On je dodao i da je ovo korak ka proglašenju sistema za preporuke na velikim platformama kao i velikih jezičkih modela za javno dobro, tako da principe ovih algoritama postavljaju međunaordne organizacije što smo inicirali u Beogradskoj povelji digitalnih sloboda u decembru prošle godine.

Sa ciljem smanjenja neizvesnosti za industriju i poslovno okruženje, u novom nacrtu zakona omogućeno je kompanijama da sprovedu preliminarnu samoprocenu kada njihovi sistemi spadaju u široke kategorije visokorizičnih AI sistema.

Ustanovljena je i snažna, koherentna i integrisana struktura upravljanja i sprovođenja, kako bi se osiguralo jednako sprovođenje zakona širom EU i koordinacija država članica.

Bojić je naglasio da tekst Evropskog Parlamenta predstavlja značajno unapređenje u odnosu na predlog Komisije, što pokazuje brzinu razvoja veštačke inteligencije i važnost uspostavljanja pravila koja će usmeravati razvoj u pravcu dobrobiti za građane.

 (EURACTIV.rs)