Tehnologija

ILON MASK ODREDIO NOVOG ŠEFA TVITERA, ALI NE OBJAVLJUJE IME: Ko bi mogao da bude novi izvršni direktor?

Autor Milena Antonijević

Ilon Musk kaže da je pronašao novog izvršnog direktora koji će voditi Tviter. Tu vest objavio je na platformi društvenih mreža, koju je prošle godine kupio za 44 milijarde dolara (35,2 milijarde funti).

Izvor: TED/Youtube

Musk nije imenovao novog šefa sajta, ali je rekao da će „ona" početi sa radom na toj poziciji za šest nedelja, kada postaje izvršni predsednik i glavni tehnološki direktor.

Bio je pod pritiskom da imenuje nekog drugog da vodi kompaniju i da se fokusira na druge poslove.

Prošle godine, nakon što su korisnici Tvitera glasali u onlajn anketi za to da se povuče rekao je: „Niko ne želi posao koji može da održi Tviter u životu".

Međutim, iako je Mask rekao da će predati uzde, nikako nije bilo jasno kada ili čak da li će se to dogoditi.

Akcije Tesle su porasle nakon njegove objave. Maska su akcionari ranije optuživali da je napustio Teslu nakon što je preuzeo Tviter i da je oštetio brend automobilske kompanije.

„Mi na kraju ovo posmatramo kao veliki korak napred jer je Musk konačno shvatio poruku oko ove noćne more na Tviteru", rekao je Den Ajvs iz investicione firme Vedbush Securities.

„Pokušaj balansiranja Tvitera, Tesle i SpaceKs-a kao izvršnih direktora (je) nemoguć zadatak", dodao je Ajvs.

Prema nekim izveštajima američkih medija, šef reklamnog sektora NBC Univerzala, Linda Jakarino, bila je u pregovorima oko mesta izvršnog direktora Tvitera.

Twitter nije komentarisao ove tvrdnje. NBCUniversal nije odmah odgovorio na BBC-jev zahtev za komentar.

Prošlog meseca, kada je Bi-Bi-Si pitao Maska ko će biti šef Tvitera, on je rekao da je postavio psa na to mesto.

Ukoliko je Mask zaista imenovao ženu za izvršnu direktorku, to bi je učinilo jednom od retkih žena koje su dospele na vrh velike tehnološke kompanije.

Žene su činile manje od 10% izvršnih direktora tehnoloških firmi uključenih u 500 najvećih američkih kompanija prošle godine.

Iako je Mask govorio o pretplatnicima na Tvitter Blue, oglašavanje je ono koje donosi ogromnu većinu prihoda na Tviteru.

Novi šef će bez sumnje nastojati da poboljša odnose sa oglašivačima i ublaži njihove strahove od moderiranja sadržaja.

Mask, samoproglašeni apsolutista slobode govora, rekao je da je preuzeo Tviter da zaštiti slobodu govora. Međutim, oglašivači ne žele da njihov sadržaj bude pored dezinformacija ili ekstremističkog sadržaja.

On je kupio Tviter u oktobru tek nakon što ga je tužba primorala na dogovor. Po preuzimanju dužnosti, Mask je kontroverzno otpustio hiljade zaposlenih u pokušaju da smanji troškove u firmi, koja se borila za profitabilnost.

U martu je Mask rekao da su se ti napori isplatili i da se finansije platforme poboljšavaju.

Prošlog meseca je za BBC rekao da se većina oglašivača koji su napustili Tviter odmah nakon kupovine, vratila.

(EURACTIV.rs)