Tehnologija

INTERNI DOKUMENTI EVROPSKE KOMISIJE O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI OTKRIVAJU: Kako će EU zaštititi privatnost podataka?

Autor Aleksandra Vrbica

Interni dokumenti su dobijeni putem zahteva na osnovu slobode informisanja od strane Kristine Irion, profesorke prava na Univerzitetu u Amsterdamu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kapacitet državnih organa i spoljnih revizora da pristupe izvornom kodu veštačke inteligencije u predstojećem pravilniku EU ograničen je na osnovu sporazuma o digitalnoj trgovini, prema internim dokumentima Evropske komisije.

Interni dokumenti su dobijeni putem zahteva na osnovu slobode informisanja od strane Kristine Irion, profesorke prava na Univerzitetu u Amsterdamu.

Zakon o veštačkoj inteligenciji (artificial intelligence - AI) je značajan zakonodavni predlog za regulisanje veštačke inteligencije zbog njenog potencijala da nanese štetu. Zahtevi se odnose na preciziranje odredbi uredaba koje se odnose na otkrivanje izvornog koda, usklađujući ih sa trgovinskim obavezama EU.

Za Irion, dokumenti ukazuju na zabrinjavajući preokret od onoga što bi trebalo da bude ispravan pristup, jer „EU treba da koristi trgovinsku politiku da promoviše svoju zakonodavnu agendu, a ne da dozvoli da prethodne trgovinske obaveze utiču na njeno kreiranje digitalne politike".

Zvaničnici koji se bave trgovinskom politikom su posebno tražili sužavanje odredbi koje se odnose na izvorni kod kako bi se uskladile sa Trgovinskim sporazumom između EU i Velike Britanije.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

Trgovinski sporazum obavezuje London i Brisel da zahtevaju prenos izvornog koda softvera pod određenim uslovima, posebno ako regulatorno telo od njega zahteva da sprovede zakon namenjen zaštiti javne bezbednosti.

U internoj belešci od 9. aprila 2021. godine, odeljenje za trgovinu je zahvalilo odeljenju za digitalnu politiku što je izmenilo zahteve za tehničku dokumentaciju, ali je zatražilo dalje izmene u vezi sa ocenjivanjem usaglašenosti sistema upravljanja kvalitetom, posebno u vezi sa odredbama koje se odnose na ovlašćene nezavisne revizore.

Odeljenje za trgovinu je zatražilo da se jasnije precizira formulacija zakonske odredbe o pružanju izvornog koda, uklanjajući referencu o „punom" pristupu i precizirajući da će on biti obezbeđen samo radi procene usklađenosti sistema visokog rizika kako bi se izbeglo široko tumačenje.

Slično, trgovinsko odeljenje je zatražilo da se eliminiše referenca o davanju „punog" pristupa izvornom kodu nadzornom organu, kako bi on procenio da li je AI sistem za koji se smatra da je pod visokim rizikom da izazove štetu u skladu sa obavezama Zakona o veštačkoj inteligenciji.

Istovremeno, službenici za trgovinsku politiku su tražili da obavešteno telo i javni organ budu vezani obavezama poverljivosti kada se otkrije izvorni kod.

Sve tražene izmene ušle su u konačni nacrt koji je Evropska komisija objavila kasnije tog meseca.

„Pružanje zaštite bilo kojoj vrsti izvornog koda, uprkos činjenici da je dosta toga dostupno preko otvorenog koda, jednako je ukidanju novog zaštitnog režima koji podriva trenutna pravila o autorskim pravima i poslovnim tajnama, gde barem morate da dokažete da su informacije komercijalno osetljive", dodala je Irion.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Savet EU, koji je usvojio svoj stav o uredbi o AI u decembru, dodatno je pooštrio uslove za pristup izvornom kodu veštačke inteligencije, što ga je efektivno učinilo krajnjom merom.

U međuvremenu, pnacrt teksta u Evropskom parlamentu smanjio je ovlašćenja nacionalnih vlasti po pitanju pristupa izvornom kodu AI.

„Sa porastom moćnih AI modela kao što je ChatGPT, potrebno nam je bolje razumevanje kako ove problematične tehnologije zapravo funkcionišu. Ne možemo se oslanjati samo na tehnički dokument koji kompanije obezbeđuju", dodala je Irion.

(EURACTIV.rs)