Tehnologija

FACEBOOK NIJE URADIO DOVOLJNO DA ZAŠTITI DECU: Otkriveni novi propusti, predložene strože mere, Meta se buni

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Facebook mora da zaštiti decu, a u trenutnom procesu ima više propusta, ocenila je američka Federalna komisija za trgovinu.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Američko regulatorno telo za zaštitu podataka optužuje kompaniju Meta, vlasnicu platformi Facebook i Instagram, za nedovoljnu zaštitu maloletnih korisnika. Federalna komisija za trgovinu (FTC) saopštila je da bi Meti trebalo da bude zabranjeno da zarađuje na podacima dece.

"Bezobzirnost ove kompanije stavila je najmlađe korisnike u rizičnu poziciju, i Facebook mora da odgovara zbog svog podbacivanja", piše u saopštenju.

Kompanija Meta je odgovorila i nazvala ove optužbe "političkim potezom", uzvrativši tvrdnjom da Komisija "prevazilazi svoju nadležnost".

Nezavisna istraga je utvrdila da postoji "više propusta i slabosti" u politici privatnosti digitalne platforme Facebook, koje predstavljaju "značajan rizik po javnost". Korisnici mlađi od 13 godina i dalje su mogli da razgovaraju sa kontaktima koje njihovi roditelji nisu odobrili.

FTC dalje navodi da je Meta nastavila da aplikacijama trećih strana daje pristup ličnim podacima, nakon što je obećala da će obustaviti tu praksu ukoliko korisnik nije otvorio aplikaciju duže od 30 dana.

Izvor: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Komisija predlaže niz mera i daljih koraka, među kojima su:

  • Potpuna zabrana monetizacije podataka dece mlađe od 18 godina.
  • Pauziranje lansiranja novih proizvoda dok se ne utvrdi da su u potpunosti u skladu sa pravilima privatnosti.
  • Ograničavanje budućeg korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica. Meta bi morala da obavesti korisnike i dobije njihov izričit pristanak za bilo kakvo buduće korišćenje te tehnologije.

Portparol kompanije Meta, Endi Stoun, rekao je da je taj potez deo političke igre i da se FTC nalazi na meti, dok kineske kompanije kao što je TikTok neometano posluju na američkom tlu. Optužio je i predsednicu Komisije, Linu Kan, za napade na američke kompanije.

Komisija je slučaj pokrenula 2018. godine, kada je otkriveno da su lični podaci desetina miliona korisnika platforme Facebook podeljeni sa kompanijom "Kembridž analitika". Komisija veruje da je Meta "više puta prekršila obećanja data po pitanju zaštite ličnih podataka" i da su neophodna stroža pravila.

Ali Stoun navodi da je Meta namerno izdvojena i izložena nefer tretmanu.

"Iako smo već tri godine u stalnoj komunikaciji sa Komisijom oko našeg sporazuma, nije nam data nikakva prilika da diskutujemo o ovoj novoj, potpuno neosnovanoj teoriji", rekao je on.

(EURACTIV.rs)