Tehnologija

CHATGPT VEĆ UPRAVLJA JEDNIM GRADOM: Šta sve veštačka inteligencija može da uradi?

Autor Aleksandra Vrbica

Suočen sa sve većim problemima sa populacijom, grad se okrenuo ChatGPT-u kako bi poboljšao efikasnost i uspostavio bolje funkcionisanje, rekao je portparol gradske uprave Jokosuke.

Izvor: EPA-EFE/WU HAO

Za pet meseci od pokretanja, ChatGPT je korišćen za generisanje studentskih eseja, pisanje venčanih zaveta i sastavljanje uzbudljivih propovedi za pastore i rabine. Sada se jedan japanski grad obraća AI chatbot-u za nešto drugo: pomoć u upravljanju vladom.

Grad Jokosuka, u japanskoj centralnoj prefekturi Kanagava, najavio je ove nedelje da će početi da koristi ChatGPT za pomoć u administrativnim zadacima. U saopštenju za javnost na sajtu grada navodi se da svi zaposleni mogu da koriste chatbot da „rezimiraju rečenice, provere pravopisne greške i kreiraju ideje".

Portparol opštinske uprave rekao je za CNN da je kriza populacije širom zemlje bila faktor koji su oni uzeli u obzir kada su koristili ChatGPT.

Stanovništvo Japana, koje je sve starije, godinama rapidno opada, a premijer te zemlje Fumio Kišida nedavno je upozorio da „ističe vreme za rađanje" i da je Japan „na ivici da ne može da održi društvene funkcije".

Izvor: YOSHIKAZU TSUNO / POOL/GAMMA RAPHO POOL

Jokosuka nije izuzetak. Očekuje se da će populacija grada od 376.171 stanovnika nastaviti da se smanjuje, a tome doprinosi odlazak velikih proizvođača i nedovoljno razvijeni turizam, navodi se na sajtu gradske uprave.

Suočen sa ovim problemima, grad se okrenuo ChatGPT-u kako bi poboljšao efikasnost i uspostavio bolje funkcionisanje, rekao je portparol.

Sa ChatGPT-om koji se bavi automatskim administrativnim zadacima, „osoblje može da se fokusira na posao koji mogu da obavljaju samo ljudi, unapređujući pristup koji donosi sreću našim građanima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da vlada predviđa da će alat biti „široko korišćen među našim osobljem". Nikakvi poverljivi ili lični podaci neće biti uneti u ChatGPT, navodi se.

Izvor: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Ali nije svaka vlada bila tako blagonaklona ka ChatGPT-u.

Bilo je mnogo zabrinutosti za privatnost podataka, što je navelo italijanske regulatore da izdaju privremenu zabranu chatbot-a prošlog meseca dok je u toku istraga kako njegova matična kompanija koristi podatke.

Neke velike kompanije, uključujući JPMorgan Chase, ograničile su upotrebu ChatGPT-a od strane zaposlenih zbog zabrinutosti za usklađenost u vezi sa korišćenjem softvera treće strane od strane zaposlenih.

Borba konkurentskih tehnoloških kompanija da razviju sopstvene alate veštačke inteligencije (AI) takođe je istakla načine na koje ona može da kreira rasistički, mizogini i na druge načine štetan sadržaj.

Ali barem u Jokosuki, gradski lideri se fokusiraju na pozitivne aspekte - u saopštenju za javnost se kaže da imaju velika očekivanja od uvođenja.

Na dnu tog dokumenta jedna rečenica glasi: „Ovo saopštenje je sastavio ChatGPT, a naše osoblje ga je lektorisalo."

(EURACTIV.rs)