Poljoprivreda

PORTUGALSKI FARMERI PUTUJU U BRISEL: Evropskoj komisiji tražiće odobrenje isplate državnog duga sektoru

Autor Milena Antonijević

Konfederacija portugalskih farmera boraviće u Briselu od srede do petka da zatraži od komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog da odobri 60 miliona evra državne pomoći koja se duguje ovom sektoru

Izvor: EURACTIV.rs

Konfederacija putuje u Brisel sa delegacijom od oko 20 ljudi, koju predvodi njen predsednik i koju čine članovi odbora i tehničko osoblje.

„Prva stvar koju treba istaći je sastanak sa komesarom za poljoprivredu, što je, u situaciji u kojoj se nalazimo, veoma važan sastanak, Jer Evropska komisija mora da ovlasti zahtev za državnu pomoć koji je Vlada uputila da poljoprivrednicima da isplati ono što trebalo je da im plati ranije", rekao je Lusu Alvaro Mendonsa e Mura, predsednik konfederacije poznate i kao CAP.

U pitanju je suma od 60 miliona evra, deo vladinog paketa podrške poljoprivrednom sektoru.

Sastanak sa Vojčehovskim zakazan je za sredu u sedištu Evropske komisije.

„Veoma je važno da Evropska komisija brzo donese odluku. Nadam se da će uplata biti izvršena u narednih nekoliko nedelja. Poljoprivrednici ne mogu da čekaju zauvek", naglasio je Mendonca e Moura.

Za predsednika CAP-a, drugo važno pitanje koje treba rešiti je revizija Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike, za koji Konfederacija želi da vlada predstavi „bez odlaganja" u Briselu.

Istog dana, CAP će se sastati u Komitetu profesionalnih poljoprivrednih organizacija, COPA, kako bi razgovarali o radu i aktivnostima organizacije.

Na dnevnom redu u četvrtak je javni sastanak sa poljoprivrednim federacijama Nemačke, Belgije, Španije, Italije i Holandije kako bi se „analizirala opšta situacija farmera u Evropi",te  sastanak sa poslanicima EP i Stalnim predstavništvom Portugala pri Evropskoj uniji (REPER).

Na ovom poslednjem sastanku, CAP će obavestiti REPER o zaključcima sastanka sa komesarom za poljoprivredu.

Putovanje će se završiti u petak posetom poljoprivredne proizvodnje u Flandriji.

Konfederacija takođe namerava da skrene pažnju na pitanja kao što su nedostatak mera za podršku proizvodnji i strukturisana vizija za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni svet u Portugalu.

CAP je u petak optužio ministarku poljoprivrede Maria do Ceu Antunes da je napravila „politički manevar" tako što je odobrila 320 miliona evra za ovaj sektor, ističući da će ove godine biti isplaćeno samo 60 miliona evra.

Vlada je u četvrtak usvojila rezoluciju o podršci poljoprivrednom sektoru u iznosu od 320 miliona evra, sa ciljem ublažavanja efekata suše i inflacije na troškove proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede i ishrane, koje je tada kontaktirala Lusa, objasnilo je da je ovaj iznos deo paketa podrške ovom sektoru, sa više od 400 miliona evra finansiranja, koji je pokrenula Vlada.

Ostatak novca odnosi se na podršku koja zavisi od „zelenog svetla" iz Brisela, navodi se u saopštenju.

Vlada je najavila paket podrške od više od 400 miliona evra za ublažavanje efekata suše i jačanje PEPAC-a, ali to nije sprečilo sektor da protestuje.

Poljoprivrednici, koji traže veću fleksibilnost u ZPP-u, fer uslove rada i konkurencije, pravo na adekvatnu hranu i povećanje vrednosti svoje delatnosti, odlučili su da nastave sa planiranim protestima, tvrdeći da je pomoć bila „šačica ni od čega" jer nisu definisani rokovi ili načini plaćanja.

Od tada, ministarka poljoprivrede Maria do Ceu Antunes se sastaje sa Građanskim pokretom poljoprivrednika i udruženjima i federacijama koje predstavljaju sektor.

(M.A./EURACTIV.rs)