Poljoprivreda

KAKVO JE STANJE SRPSKOG AGRARA? Popis poljoprivrede iz 2023. pokazao koliko se ljudi u Srbiji bavi ovom granom

U Republičkom zavodu za statistiku krajem januara, održana je konferencija za medije na kojoj su saopšteni prvi rezultati Popisa poljoprivrede 2023.

Izvor: Mondo

O prvim rezultatima Popisa poljoprivrede 2023 govorili su dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, Martin Klauke, Šef Operacija II iz Delegacije EU u Srbiji, Dragana Marković, načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva, kao i pomoćnik direktora Petar Korović.

Poljoprivredom , odnosno zemljoradnjom i stočarstvom, se u Srbiji bavi 508.000 domaćinstava sa prosečno nešto više od dva člana porodice i prosekom starosti od čak 60 godina života. Od ovog sektora živi oko 1,15 miliona ljudi, pokazalo su rezultati prošlogodišnjeg Popisa poljoprivrede.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) Miladin Kovačević istakao je da rezultati popisa predstavljaju realno stanje poljoprivrede.

"Značaj rezultata Popisa poljoprivrede 2023. je u tome što se obezbeđuje sveobuhvatni, međunarodno uporedivi, pregled strukturnih karakteristike poljoprivrede, kao i osnov za kreiranje održive agrarne politike", rekao je Kovačević.

On je je istakao da rezultati popisa ukazuju na dugo prisutan trend pada broja poljoprivrednih gazdinstava i ukupne raspoložive poljoprivredne površine, kao i pad radne snage u ovoj oblasti.

Kovačević se osvrnuo i na proces digitalizacije prilikom realizacije Popisa.

"Napravljeno je veliko unapređenje tokom ovog popisa, a to je ono što zovemo uspešna digitalizacija. Primenjena je metodologija elektronskih upitnika i metodologija kontrole u realnom vremenu", rekao je Kovačević na predstavljanju prvih rezultata Popisa poljoprivrede 2023. u RZS.

Kakvo je stanje na tržištu?

Na predstavljanju rezultata govorio je i pomoćnik direktora RZS Petar Korović koji je izrazio zahvalnost što su poljoprivrednici, uprkos pojavi svinjske kuge, učestvovali u popisu.

Korović je dodao da je prosečna zarada popisivača bila 58.691 dinara, kao i da je najveću zaradu ostvarila popisivačica iz Moravskog okruga, u iznosu od 415.200 dinara.

Šef Operacije II Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke rekao je da je celokupan proces popisa poljoprivrede sproveden u skladu sa standardima FAO organizacije pri UN.

"Moram reći da je ovaj popis jako bitan i za poljoprivredne proizvođače, kako bi znali kakvo je stanje na tržištu i koji su trendovi aktuelni", kazao je Klauke. On je dodao da je saradnja između Republičkog zavoda za statistiku i Evropske unije veoma važna zbog saradnje u oblasti statistike i sprovođenja drugih projakata u budućnosti.

Konačni rezultati

U popisu je tokom anketiranja na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, bilo angažovano 253 opštinskih koordinatora i 2.842 popisivača koji su obišli oko 740.000 poljoprivrednih gazdinstava - porodičnih, gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisana tokom ovog popisa su identifikacioni podaci gazdinstava, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Podaci su prikupljeni metodom intervjua na terenu na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava, a gazdinstava privrednih društava i zemljoradničkih zadruga unosili su samostalno podatke u veb upitnik, koji je bio dostupan do 1. juna 2023. godine.

Rezultati popisa objavljivaće se sukcesivno, u diseminacionoj bazi na sajtu RZS, u toku ove i naredne godine.

Popis poljoprivrede 2023. je pripremio, organizovao i sproveo Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. i u okviru projekata pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

(JA/EURACTIV.rs)