Poljoprivreda

NA HILJADE FARMERA PROTESTOVALO U RIMU DOK JE MELONIJEVA U TOKIJU: Poručuju da su zelene politike pogubne za sektor

Autor Milena Antonijević

Italijanska premijerka Đorđa Meloni otputovala je Tokijo radi primopredaje predsedavanja G7. Za to vreme na hiljade farmera na traktorima je 5, februara stiglo na protest u Rim što je njihov odgovor na poljoprivrednu politiku Brisela

Izvor: Youtube/ The Times and The Sunday Times/Printscreen

Meloni se u nedelju sastala sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom radi primopredaje G7, pošto je sada na redu predsedavanje Italije.

Pre godinu dana Kišida je otputovao u Rim kako bi ojačao saveze i potpisao strateško partnerstvo, što je rezultiralo trgovinskom razmenom koja je porasla za 10% i teži oko 15 milijardi evra.

Međutim, dok se Meloni fokusira na predsedavanje G7, hiljade traktora je stiglo u Rim u otvorenoj konfrontaciji sa Briselom i vladom ako ne podrži njihov protest.

„Uvek smo izlazili u susret poljoprivrednicima. To je jedan od sektora kome sam posvetila punu pažnju, činjenice to dokazuju", kazala je Meloni, govoreći o povećanju sredstava u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost, koji sada obezbeđuje 8 milijardi evra za poljoprivredni sektor.

„Uvek možete da uradite bolje i više, ja sam uvek spremna da saslušam zahteve", dodala je ona, pominjući pravilo zabrane sintetičke hrane kao odbranu kvalitetnih proizvoda.

Poljoprivrednici su se mobilisali širom Italije. Oni protestuju protiv poljoprivredne politike Brisela, zbog povećanja cena goriva i sirovina, ali i zbog preterano niskih cena njihovih proizvoda. Kako kažu, proizvode u bescenje ili čak sa gubitkom.

„U Italiji nećemo raditi kao u Briselu, nikada to nismo radili. Ovo nas je nateralo da stignemo do Rima. Protesti se nastavljaju širom Italije i planirani su tokom skoro cele nedelje", rekao je vođa pobune farmera Danilo Kalvani i dodao:

„Zelene politike su pogubne za naš sektor. One nas sprečavaju da proizvodimo, ali ne sprečavaju slobodno tržište da donosi robu u Evropu", dodao je on.

(M.A./EURACTIV.rs)