Poljoprivreda

PROTESTI U NEMAČKOJ IZMEĐU ZAHTEVA POLJOPRIVREDNIKA I PONUDE VLADE: Nastavljene blokade, ko će prvi da popusti?

Protest poljoprivrednika i danas drži Nemačku pod blokadom, a iako je u odnosu na prvi dan manje traktora na ulicama, ipak se očekuje da će ometati saobraćaj. Poljoprivrednici su na ulicama jer su se pobunili protiv ukidanja subvencija

Izvor: Printscreen/Youtube/DER SPIEGEL

Drugog dana "nedelje besa", kako je nazvan protest poljoprivrednika u Nemačkoj, na ulice je izveo veliki broj građana koji blokiraju saobraćajnice i na taj način dižu glas protiv ukidanja poljoprivrednih subvencija za dizel.

Nakon jučerašnjeg dana i skupa koji su ocenili kao "najveći u posleratnojistoriji" danas je na ulicama "veliki broj traktora i građana, ali u odnosu na prvi dan ipak malo manje", preneli su mediji.

Prema pisanju portala "zdfheute" blokirani su ulazi na auto-put, saobraćaj je obustavljen, a iako je primetno manje njih prisutno, ipak se očekuje da će protestima ometati  normalnu cirkulaciju vozila. U odnosu na jučerašnji početak, u planu je samo nekoliko akcija. Kako je saopštilo udruženje poljoprivrednika, planirani su miting sa traktorima u Bad Hersfeldu u Hesenu i paljenje lomače u Vezerberglandu.

Šta traže poljoprivrednici, šta im nudi Vlada?

Poljoprivrednici štrajkuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta nakon što je sud doneo odluku da je vladin budžet za 2024. godinu nezakonit. To je bio jedan od povoda za pokretanje štrajka poljoprivrednika kojima su se priključili kamiondžije i železničari, zbog visokih putarina i niskih plata.

Tom odlukom vlade koja je donesena nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, nastala je "rupa" od 17 milijardi evra za brojne subvencije.

Brisane su subvencije za nabavku dizela i uveden porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, srazmerno snazi motora i potrošnji goriva. Teški traktori i poljoprivredne mašine troše velike količine dizela i poseduju motore velike snage. Nemački poljoprivrednici smatraju da oruđe na koje su navikli ne sme da se stavi u istu ravan sa privatnim automobilima.

Da nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu, postalo je jasno nakon jučerašnje izjave portparola.

"U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova. Vlada je ta koja na kraju mora da donese odluku i sprovodi promene koje ne mogu uvek da se dopadnu svima", rekao je na konferenciji za medije.

Habek upozorava na ekstremizam

Nemački ministar ekonomije Robert Habek upozorio je na moguću infiltraciju ekstremista na protestima poljoprivrednika koji se održavaju širom zemlje.

"Kada vešala vise na traktorima. Kada traktorski konvoji idu do privatnih kuća, onda je granica pređena", naveo je Habek u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

On je dodao da se građani nalaze u neizvesnosti zbog kriza koje su pogodile Evropu poslednjih godina, poput rata u Ukrajini i inflacije.

Na blokade je reagovala i nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) i upozorila da će sprečavanje ljudi da idu na posao, u školu i kod lekara "negodovanje i bes", prenosi BBC.

Blokirana proizvodnja u Folksvagenu

Farmeri u Emdenu (Donja Saksonija) zaustavili su juče proizvodnju u Folksvagenu i ulaz u fabriku, preneo je Bild.

"Proizvodnja je za danas završena", rekla je portparolka VW-a i dodala tom prilikom da zaposleni ne dolaze na posao.

Putevi do nemačke fabrike bili su blokirani su zbog čega zaposlenima nije bilo moguće da dođu na posao. Tom prilikom bila je pogođena proizvodnja modela motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

(J.N./EURACTIV.rs)