Poljoprivreda

ŠTA TRAŽE POLJOPRIVREDNICI, ŠTA NUDI VLADA SRBIJE? Delimičan dogovor postignut, ali traktori ostaju u pripravnosti

Delimičan dogovor poljoprivrednika i Vlade Srbije znači da su blokade saobraćajnica za sada obustavljene, ali “štrajkači” ostaju pored puteva, čekajući nedelju i nastavak pregovora

Izvor: YouTube/screenshot

Nakon devet dana protesta poljoprivrednici su postigli delimičan dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije, što znači da su blokade saobraćajnica za sada obustavljene, ali “štrajkači” ostaju pored puteva, čekajući nedelju i nastavak pregovora. Tada će, nadaju se, dogovor biti postignut u suprotnom “traktori će ponovo na drumove”.

Nezadovoljni stavom države prema njima i neispunjavanjem prethodnog dogovora iz maja, poljoprivrednici su pokrenuli proteste od 13. novembra, a nekoliko dana kasnije ih i radikalizovali blokadama puteva.

Glavni zahtevi poljoprivrednika su bili da se dizel na pumpi obezbedi po ceni bez punog iznosa akcize koja je sada 64,23 dinara po litru, a Vlada je usvojila uredbu o smanjenju akcize za 50 dinara.

Drugi zahtev je da se uredi robna berza i omogući terminska trgovina, a ostali zahtevi odnose se na povećanje subvencija po hektaru i premija u stočarstvu.

Izvor: Youtube/Al Jazeera Balkans/Screenshot

Šta traže poljoprivrednici?

Na sastanku sa predsednicom Vlade, kažu, prošli su kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje. Među predlozima su se našli oni koji se odnose na jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi.

"Na pumpama NIS uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru. Zakon o naknadama koji je usvojen 26. oktobra 2023. godine definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju", poručili su iz Vlade posle sastanka.

Prema rečima jednog od učesnika sastanka, "predlog premijerke je da cena dizela naredne godine bude 129 dinara za litar tako što bi na pumpama koštao 179 dinara, a za dve nedelje bi poljoprivrednici dobili povrat 50 dinara na ime akcize".

Poljoprivrednici su tražili i da se obezbede javna skladišta kako bi se omogućilo uvođenje terminske prodaje žitarica, a predloženo je i da se subvencija po hektaru od 18.000 dinara u 2024. godini isplati do 31. marta naredne godine, a da preostalih 17.000 dinara do traženih 35.000 dinara bude isplaćeno preko subvencija za seme i đubrivo.

Naredni sastanak zakazan je za nedelju, u selu Kisač, gde će se, nadaju se, postići dogovor. Ukoliko se to ne desi, deo poljoprivrednika je rekao da će se traktorima vratiti na puteve.

Proteste inače predvode četiri udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja "Elemirski paori" iz Elemira, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Paori iz Padine" i uduženje "Stig".

(EURACTIV.rs)