Poljoprivreda

POLJOPRIVREDNICI U POLJSKOJ DELE PROEVROPSKU KOALICIJU: Predali zahteve koje deo političara neće ili ne može da ispuni

Listu od dvanaest zahteva budućoj vladi, predala su poljoprivredna udruženja, poznata kao 'Poljoprivrednih dvanaest', a tiču se poljoprivredne i prehrambene politike

Izvor: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE


Opstanak proevropske koalicije tri opozicione stranke u Poljskoj, koja bi mogla da smeni trenutno vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS), ozbiljno je doveden u pitanje zbog liste zahteva poljoprivrednih udruženja, poznate kao 'Poljoprivrednih dvanaest'. Usled toga, prenose ondašnji mediji, javnost se pita da li to poljoprivreda "deli buduću proevropsku koaliciju"?

Listu od dvanaest zahteva budućoj vladi, u vezi sa poljoprivrednom i prehrambenom politikom, objavile su poljoprivredne grane Saveza trgovinskih sindikata u celoj Poljskoj (OPZZ RIOR) i pokret Solidarnost tokom izborne kampanje. Zahtevi uključuju ukidanje ritualnog klanja i neograničavanje proizvodnje mesa i uzgoja stoke.

"Imamo apsolutno pravo da tražimo od budućih političara, predstavnika društva, odgovore na to kakav je njihov stav o najvažnijem pitanju za naše okruženje, a to je naš razvoj i budući izgledi", saopštili su autori zahteva.

Do sada, jedina stranka koja je zvanično podržala Poljoprivrednih dvanaest bila je PiS (Evropski konzervativci i reformisti), kako je navedeno na sajtu OPZZ RIOR, s aktuelnim ministrom poljoprivrede Robertom Telusom koji je izrazio nameru stranke da sprovede sve zahteve.

Ipak, lista zahteva poljoprivrednika može podeliti trenutni opozicioni proevropski tabor, predvođen Donaldom Tuskom, koji je osvojio dovoljno glasova da obezbedi parlamentarnu većinu, nasuprot PiS-u, i koji žele da formira vladu.

Izvor: EPA-EFE/Pawel Supernak

Tabor uključuje Tuskovu Koaliciju građana (KO, Evropska narodna stranka), Levicu (Socijalisti i demokrate) i blok Treći put, koji se sastoji od stranke Poljska 2050 (Obnova) i centrističke Poljske narodne stranke (PSL, Evropska narodna stranka).

PSL, tradicionalno agrarna stranka čiji koreni datiraju iz 19. veka, takođe podržava Poljoprivrednih dvanaest, kako je objasnio poslanik Stefan Krajevski. Međutim, ocenjuju stručnjaci i poznavaoci političkih prilika, to stavlja stranku na istu stranu kao i PiS, kojoj očajnički treba koalicioni partner jači od ultra-konzervativne stranke Konfederacija kako bi ostala na vlasti.

Premijer Mateus Moravicki već je izjavio da PiS ne isključuje pregovore "s bilo kim", ali je poslanik PiS Sebastian Kaleta rekao da mu je koalicija s PSL "trenutno nemoguća".

U međuvremenu, lider PSL Vladislav Kosiniak Kamis nije ostavio sumnje u vezi s mogućim savezom s PiS. Stranka želi da stvori koaliciju s KO, Levicom i Poljskom 2050, rekao je u ponedeljak, kako je prenela poljska novinska agencija (PAP).

Izvor: EPA/VALDA KALNINA

Stranka KO nije se za sada oglašavala o svojoj poziciji u vezi sa zahtevima. Međutim, blok, koji uključuje Poljsku zelenu stranku, naznačio je da može biti spreman odbaciti zahteve jer krše prava životinja.

U borbi za dobijanje naklonosti poljoprivrednika tokom izborne kampanje, KO se udružila s AgroUnia, jednim od najpopularnijih poljskih poljoprivrednih pokreta poslednjih godina, predvođenim farmerom i novoizabranim poslanikom Mihalom Kolozijzakom, kog mnogi vide kao potencijalnog ministra poljoprivrede u potencijalnoj Tuskovoj vladi.

Levica nije otvoreno podržala listu zahteva poljoprivrednika, iako je poslanik Andrej Sejna opisao većinu njih kao "razumne". Međutim, oni koji se odnose na stočarstvo predstavljaju "zastareli pristup proizvodnji hrane koji uzrokuje patnju životinja", rekao je, dodajući da zaštita prava životinja moraju biti prioritet.

(EURACTIV.rs)