Poljoprivreda

UKRAJINA TUŽI 3 ZEMLJE SVETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI: Njihov potez naziva kršenjem međunarodnih obaveza

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ukrajina tuži tri zemlje EU zbog zabrane uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: EPA-EFE/Pawel Supernak

Ukrajina je podnela tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Slovačke i Mađarske nakon njihove odluke da jednostrano uvedu zabranu ukrajinske poljoprivredne robe.

"Za nas je fundamentalno važno da dokažemo da pojedine države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe", rekla je potpredsednica ukrajinske vlade i ministarka ekonomije Julija Sviridenko.

Tužbe su usledile nakon odluke Poljske, Slovačke i Mađarske da jednostrano uvedu ograničenja na uvoz ukrajinskog žita, pošto je Evropska komisija odlučila da ne produži svoju privremenu zabranu uvoza u pet ukrajinskih suseda EU.

Zabrana EU - koja je obuhvatala pšenicu, kukuruz, seme uljane repice i suncokret - prvobitno je uvedena da bi se smirile zemlje na prvoj liniji koje se suočavaju sa prilivom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Priliv, koji je lokalne poljoprivrednike stavio pod pritisak smanjenjem cena, doveo je do toga da su zemlje još u aprilu jednostrano nametnule sopstvena trgovinska ograničenja.

Za Ukrajinu, akcija tri zemlje EU predstavlja "kršenje međunarodnih obaveza", navodi se u saopštenju u kojem su jednostrane akcije zemalja članica EU u oblasti trgovine nazvane "neprihvatljivim".

Izvor: EPA-EFE/Caisa Rasmussen

"Sve zemlje članice bloka treba da koordiniraju i dogovaraju trgovinsku politiku, jer je to u isključivoj nadležnosti EU. Zato podnosimo tužbe protiv njih u STO", rekla je Sviridenko, dodajući da se, istovremeno, Ukrajina nada da će ove države ukinuti svoja ograničenja i da neće morati da razjašnjava odnos na sudovima duže vreme.

Zemlje fronta EU koje se graniče sa Ukrajinom zapretile su drastičnim merama u slučaju da Evropska komisija ne obnovi svoju privremenu zabranu uvoza ukrajinske poljoprivredne robe, uključujući "neograničene" štrajkove i blokade luka kako se rok za obnovu nazire.

 Prema rečima Sviridenkove, zabrana je ostavila traga na ukrajinskom poljoprivrednom sektoru.

"Domaći izvoznici su već pretrpeli i trpe značajne gubitke zbog zastoja, dodatnih troškova i nemogućnosti ispunjavanja spoljnoekonomskih ugovora. Potrebna nam je solidarnost sa njima i zaštita interesa poljoprivrednika", naglašava se i dodaje da će koraci koje je Ukrajina preduzela i pritisak Evropske komisije i drugih država članica pomoći da se uspostavi normalna trgovina između Ukrajine i susednih zemalja, kao i pokazati solidarnost.

Kolaps platforme za koordinaciju?

Ova vest stiže pošto je Poljska novinska agencija (PAP) izvestila da su se Poljska, Slovačka i Mađarska povukle iz zajedničke platforme za koordinaciju, skupa zemalja EU na prvoj liniji, zajedno sa predstavnicima Komisije i Ukrajine koji redovno razgovaraju o pitanju zabrana u poslednjih nekoliko meseci.

Izvor: EPA/PAWEL SUPERNAK

Iako nije potvrdio glasine, govoreći novinarima na sastanku ministara poljoprivrede EU u ponedeljak (18. septembra), poljski ministar poljoprivrede Robert Telus sugerisao je da bi dalje učešće u platformi moglo da bude opasno usled zabrinutosti zbog tužbi.

"Ako smo na ovoj platformi i ako ukrajinska strana kaže da želi da nas citira u STO, onda svaka izjava koju damo na ovoj platformi može biti upotrebljena protiv nas", rekao je on, dodajući da sve dok Ukrajina ne odstupi od pretnje da će slučaj izneti u STO, "opasno je nastaviti učešće".

(EURACTIV.rs)