Poljoprivreda

NA ŠTA SU SE OBAVEZALI POLJOPRIVREDNICI, A ŠTA IM JE VLADA OBEĆALA? Prekinuti protesti, najavljen i nastavak razgovora

Autor Milena Antonijević

Nakon pet dana blokada puteva i protesta širom Srbije, poljoprivrednici su u subotu potpisali sporazum sa predstavnicima Vlade Srbije.

Izvor: YouTube/Printscreen/NOVA S

O ispunjenju zahteva, u ime sedam udruženja i vodećeg "Uduženja za opstanak poljoprvrednika Srbije" koje je predvodilo proteste, sporazum su potpisali Mileta Slankamenac i Vladimir Višić.

Prema dogovoru poljoprivrednici će dobiti veće subvencije za 9.000 dinara (6000 dinara dizel gorivo + 3000 dinara direktno). Tako će im država ukupno isplaćivati 18.000 dinara za najviše 20 hektara po domaćinstvu.

Takođe, prema obećanju predstavnika Vlade, od 1. januara 2024. godine, maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, biće povećana na 100 hektara.

Premija za mleko će umesto 15, biti 19 dinara po litru dok se subvencija po kravi povećava sa 30.000 na 40.000 dinara. Biće sprovedena analiza kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda i nastaviće se komunikacija sa proizvođačima.

Poljoprivrednici su dobili obećanje da će se nastaviti razgovori o regulisanju tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, pre uvoza mleka.

Dogovoren je i prelevman na uvoz polutvrdih sireva iz EU od 300 dinara po kilogramu.

Naknada za odvodnjavanje smanjiće se za 50 odsto, a 2024. godine će biti ukinuta. Kako su poljoprivrednike uverili predstavnici Vlade, permanentno će se raditi na pronalaženju rešenja za one proizvođače mleka kojima je otkup otkazan.

Poljoprivrednici su dobili obećanje i o sprovođenju analize tržišta o uređenju žitarica.
Po pitanju olakšica na dizel gorivo, biće uveden takozvani "plavi dizel" koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine poljoprivrednih gazdinstava.

Najavljen je i nastavak razgovora oko budućeg agrarnog budžeta, nove agrarne politike i politike subvencija u najkraćem mogućem roku.

Prema sporazumu, Vlada je dala garancije da učesnici protesta poljoprivrednika, neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protest.

S druge strane, poljoprivrednici su se obavezali da će se odmah povući sa ulica i da će se komunikacija sa Vladom ubuduće nastaviti mirnim putem.

(EURACTIV.rs)