Poljoprivreda

BLOKIRAN PREDLOG ZAKONA EU O ODRŽIVOSTI U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI : Šta to znači za proizvodnju hrane?

Autor Milena Antonijević

Procena uticaja na predlog budućeg okvira za održive sisteme hrane (FSFS) nije uspela da dobije odobrenje Komisije za kontrolu kvaliteta, prema izvorima, iako se ne očekuje da će to odložiti predstavljanje predloga.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Okvir, koji se očekuje u trećem kvartalu ove godine, ima za cilj da ubrza i olakša prelazak na održive sisteme ishrane.

Prema izvorima, u okviru savetodavne grupe o održivosti prehrambenih sistema (AGSFS), koja je održana 12. maja, procena uticaja na zakon dobila je negativno mišljenje od regulatornog odbora za nadzor (RSB), nezavisne kontrole kvaliteta.

Zabrinutost se uglavnom odnosila na artikulaciju okvira sa sektorskim i nacionalnim zakonodavstvom, kao i na uticaj fragmentacije zakonodavstva o održivosti i praznine koje bi okvir popunio, rekao je izvor.

Uticaj okvira unutrašnjeg tržišta i na različite političke opcije takođe je označen kao razlog za zabrinutost, pošto su one smatrane veoma „visokim".

Još uvek na pravom putu?

Prema izvoru, rezerve koje je izrazio RSB neće zahtevati dalje prikupljanje podataka. Međutim, negativno mišljenje znači da nacrt izveštaja mora biti pregledan i ponovo dostavljen odboru. Očekuje se da će ovo ponovo biti podnet početkom juna, a drugo mišljenje se očekuje krajem tog meseca.

Međutim, ne očekuje se da će negativno mišljenje uticati na vremenski okvir predloga, rekla je predstavnica Komisije prisutna na sastanku savetodavne grupe, Aleksandra Nikolakopulu iz DG SANTE, koja je istakla da predlog još uvek može biti objavljen u septembru pod uslovom da sledeće mišljenje bude pozitivno.

Pitanje vremena je ključno ako se predlog prođe uoči izbora za EU 2024. godine. Izvor je dodao da je ovo poslednja u nizu inicijativa koje je RSB odbacio, što je dovelo do izvesnog „rekonstruisanja" rada Komisije.

Šta se sledeće očekuje?

Komisija će tokom leta organizovati namenski forum zainteresovanih strana na kojem će se razgovarati o principima i definicijama, iako je predstavnik izjavio da ovo nije konsultacija i da stoga neće odlagati pripremu predloga.

Zajednički istraživački centar Komisije (JRC) takođe će ispitati zainteresovane strane kako bi se konsultovali o zahtevima održivosti za javne nabavke.

Komisija je takođe ponudila neka pojašnjenja u vezi sa označavanjem, koje je postavljeno ispred i u središtu nacrta procene uticaja koji je procurio, i odnosa između FSFS i predloga zelenih zahteva, potvrđujući da će FSFS imati prednost.

To znači da ako se predloži oznaka održivosti EU, ona bi prethodila pravilima o ekološkom označavanju iz inicijative za zelene tvrdnje.

Za Izabel Paliotu, službenicu za politiku u Evropskom birou za životnu sredinu (EEB), „obeshrabrujuće" je čuti za negativno mišljenje.

„Komisija mora da ispuni objavu čvrstog predloga zakona o SFS. Bez sveobuhvatnog okvira koji postavlja jasan pravac kretanja za prehrambene sisteme EU, teško je zamisliti kako se mogu ispuniti fundamentalne obaveze u proizvodnji", rekla je ona, pozivajući Komisiju da se pozabavi pitanjima koja je pokrenuo RSB i predstavi novu ocenu „što je pre moguće".

Poljoprivredna industrija želi da se uključi u akciju

Vest dolazi nakon što je koalicija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, koju predvodi udruženje poljoprivrednika EU COPA-COGECA i 30 drugih ključnih predstavnika industrije, udružila snage kako bi pozvala na veće učešće u oblikovanju zakona. Pismo su uputili Komisiji u petak.

Navodeći zabrinutost zbog „ograničenog tekućeg dijaloga", potpisnici napominju da, s obzirom na složenost okvira FSFS, postoji „jasna potreba za odgovarajućom procenom njegovih potencijalnih povezanih troškova i podrške za tranziciju".

„Ovakva procena „ne može biti napravljena bez uključivanja svih aktera uključenih u lanac vrednosti poljoprivredne hrane", navodi se u pismu,koje je takođe predstavljeno tokom savetodavnog sastanka.

(EURACTIV.rs)