Poljoprivreda

GLIFOSAT SAMO PREDIZBORNO OBEĆANJE? Berlinski plan zabrane herbicida suočava se sa preprekama na nivou EU

Autor Milena Antonijević

Nemačka vlada drži se svog predizbornog obećanja sa planom da do kraja godine ukine kontroverzni herbicid glifosat. Međutim, ako Brisel obnovi odobrenje supstance, nemačka nacionalna zabrana može postati teško održiva.

Izvor: Mondo

„Uklonićemo glifosat sa tržišta do kraja 2023. godine", navodi se u koalicionom sporazumu tri vladajuće stranke u Nemačkoj.

Kontinuirano odobravanje široko rasprostranjenog herbicida glifosata izvor je kontroverzi kako u Nemačkoj tako i u EU. Dok kritičari upozoravaju na značajne rizike po životnu sredinu i zdravlje ljudi, zagovornici ne vide naučnu osnovu za ovo.

U skladu sa svojim koalicionim sporazumom, nemačko ministarstvo poljoprivrede je već preduzelo korake ka zabrani glifosata od kada je koaliciona vlada preuzela dužnost, uključujući uvođenje datuma postupnog ukidanja u relevantnu uredbu.

„Tačno je da se koalicija složila da se glifosat više ne koristi u Nemačkoj nakon 1. januara 2024. godine", rekla je portparolka Ministarstva poljoprivrede za EURACTIV.

Ali to možda nije tako lako postići.

U narednim mesecima EU treba da odluči da li će obnoviti sopstveno odobrenje za glifosat kao aktivnu supstancu u sredstvima za zaštitu bilja, koje je trenutno na snazi do 15. decembra 2023. godine.

Ukoliko bi ovlašćenje bilo obnovljeno nakon tog datuma, usvajanje nacionalne zabrane moglo bi postati veoma komplikovano za nemačku vladu.

EU prepreke

Generalno, EU je odgovorna za odobravanje aktivnih supstanci, dok je na državama članicama da naknadno odobre upotrebu sredstava za zaštitu bilja na bazi te supstance.

Ako je sredstvo za zaštitu bilja zasnovano na aktivnom sastojku odobrenom u EU, pojedine zemlje članice mogu samo da „odbiju ili ograniče stavljanje na tržište na osnovu specifičnih poljoprivrednih i ekoloških okolnosti na njihovoj teritoriji", rekli su izvori iz Komisije za EURACTIV.

U praksi, to znači da, ako glifosat ostane odobren u EU nakon kraja godine, nemačka vlada može da uvede ograničenja na njegovu upotrebu samo u određenim slučajevima ili oblastima iz dobro utemeljenih razloga, a ne iz opšte zabrane.

Sve dok je aktivni sastojak odobren u EU, potpuna zabrana glifosata na osnovu trenutne pravne situacije u EU je nezakonita i neće važiti", potvrdilo je nemačko ministarstvo poljoprivrede.

Umesto toga, bilo bi moguće „opravdano ograničenje upotrebe kako bi se uzeli u obzir specifični uslovi u državi članici", rekao je portparol ministarstva EURACTIV-u.

Ako se dozvola EU za glifosat zaista produži, nemačka vlada će „ispitati dalje korake za nacionalnu zabranu upotrebe", objasnili su oni.

Međutim, može biti teško sprovesti takve mere dok je odobrenje EU još uvek na snazi, kao što pokazuju nedavni događaji u Luksemburgu.

Slučaj Luksemburg

Dok je Luksemburg zabranio upotrebu glifosata od januara 2021. godine, upravni sud je ukinuo zabranu pre samo nekoliko nedelja u slučaju koji je pokrenula hemijska i farmaceutska kompanija Bajer, navodeći da nije u skladu sa pravom EU.

Sud je, između ostalog, istakao da vlada Luksemburga nije dovoljno objasnila zašto specifične okolnosti u zemlji opravdavaju zabranu uprkos odobrenju širom EU.

Prema ekspertima, presuda se ne može preneti doslovno na situaciju u Nemačkoj zbog specifičnosti luksemburškog zakona. Međutim, slučaj pokazuje visoke zakonske uslove za nacionalnu zabranu.

Na pitanje EURACTIV-a, portparol Baiera nije potvrdio da li će kompanija takođe preduzeti pravne mere ako Nemačka zabrani upotrebu glifosata uprkos kontinuiranom odobrenju EU.

„Samo u usko definisanim izuzetnim slučajevima i pod strogim uslovima, koje mora da potkrepi dotična država članica", one mogu da odbiju dozvolu za upotrebu sredstva za zaštitu bilja zasnovanu na aktivnoj supstanci odobrenoj u celoj EU, naglasio je on.

„Upravo je to kontekst na koji su se sudovi u Luksemburgu pozvali u odluci o sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže glifosat", dodao je portparol.

(EURACTIV.rs)