Poljoprivreda

POSTIGNUT DOGOVOR O PROLAZU UKRAJINSKIH ŽITARICA KROZ EU: Ukida se zabrana u pet zemalja, stiže pomoć lokalnim farmerima

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropska komisija saopštila je da je "u načelu postigla dogovor" o uvozu ukrajinskih žitarica i njihovom tranzitu kroz EU.

Izvor: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Evropska komisija saopštila je da je u principu postigla dogovor o tranzitu ukrajinskih žitarica kroz pet evropskih zemalja koje su uvele restrikcije. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka izrazile su zabrinutost da poljoprivedni proizvodi iz Ukrajine, namenjeni drugim zemljama, završavaju na njihovim lokalnim tržištima i obaraju cene na štetu domaćih poljoprivrednika.

Potpredsednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis, na Tviteru je napisao da je "u principu postignut dogovor na temu zabrinutosti obe strane, evropskih poljoprivrednika i Ukrajine".

Dogovor na snagu stavlja "zaštitne mere" za četiri proizvoda, ali Dombrovskis nije otkrio više detalja. U pitanju su pšenica, kukuruz, uljana repica i seme suncokreta. U okviru dogovora je i paket podrške od 100 miliona evra za lokalne poljoprivrednike, koji su i štrajkovali zbog ukrajinske robe. 

Izvor: EPA-EFE/Marcin Bielecki

Ovih pet zemalja postale su tranzitne rute za ukrajinske proizvode koji od početka ruske invazije ne mogu da prolaze kroz Crno more. Ali zagušenja su potom milione tona žitarica "zarobila" u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom, zbog čega su lokalni poljoprivrednici odjednom stavljeni u poziciju da moraju da se takmiče sa jeftinim proizvodima iz ratom pogođene zemlje. To je dovelo do remećenja cena i potražnje, piše EURACTIV.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da dogovor štiti i uvozne kapacitete Ukrajine, i sposobnost poljoprivrednika da žive od svog posla.

(EURACTIV.rs)