Poljoprivreda

UKINITE ZABRANU, PA ĆETE DOBITI 100 MILIONA €: EU uslovila zemlje koje pokušavaju da očuvaju poljoprivredu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropska unija je novu pomoć od sto miliona € uslovila ukidanjem zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Zemlje članice Evropske unije moraju da ukinu jednostranu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, kako bi dobile finansijsku pomoć obećanu farmerima, rekao je komesar za poljoprivredu EU Januš Vojčičovski.

Nekoliko zemalja, među kojima su Poljska, Mađarska i Slovačka, odlučile su da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon što su tržište preplavile žitarice i živinsko meso, što je spustilo cene i razljutilo poljoprivrednike.

"U potpunosti razumemo zahtev pet zemalja članica da se uvedu mere protiv preteranog snabdevanja, zbog kojeg nastaju brojni problemi za poljoprivednike", rekao je komesar Vojčičovski.

Uz tri navedene zemlje, i Rumunija i Bugarska sada traže od Evropske komisije da zbog ovog poremećaja na tržištu uvede dodatne mere i podrži poljoprivrednike.

Nakon više meseci razmatranja, Komisija je ranije odredila sredstva od 56 miliona evra iz rezervnog fonda kako bi olakšala zemljama koje se graniče sa Ukrajinom. Dodatnih sto miliona je predloženo nekoliko dana nakon uvođenja zabrane uvoza, uprkos činjenici da je taj potez verovatno u neskladu sa zakonom EU.

Ali, dodatna sredstva uslovljena su ukidanjem zabrane uvoza, rekao je izvor sa sastanka ministara poljoprivrede.

"Komesar je naveo da će te zemlje članice morati da ukinu zabranu uvoza, da bi dobile finansijsku podršku", rekao je izvor za EURACTIV.

Još uvek nije objavljeno kako će sredstva biti raspoređena i distribuirana, ali je naglašeno da će svih pet zemalja profitirati od ove pomoći. Slovačka je, sa svoje strane, predložila da se ponovo uvedu porezi ili kvote na ukrajinske uvozne proizvode.

"Ako zaista ne želimo da uništimo svoju industriju poljoprivrede i hrane, moramo da usvojimo rešenja na nivou EU kako bismo zaštitili domaće proizvođače. Neki ljudi bi više voleli da se uvede porez kako bi se blokirao uvoz proizvoda koji ne podležu carini. Ali izuzeci od poreza nisu rešenje", rekao je predsednik slovačke Komore za poljoprivredu i hranu, Mikal Mako.

(EURACTIV.rs)