Politika

OTVORENA FABRIKA "BIZERBA", RADNICIMA VELIKE PLATE: Predsednik Vučić o novim investicijama

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju nemačke fabrike "Bizerba" u Valjevu i istakao da je prosečna plata zaposlenih 1100 evra.

Izvor: Youtube/printscreen/TV Studio B

Predsednik Vučić je tokom obilaska fabrike razgovarao sa radnicima koji su mu priznali da su uslovi rada dobri i da imaju zarade veće nego na prethodnim poslovima. On je istakao da je prosečna plata u fabrici 1.100 evra, dok je u Valjevu prosečna plata znatno manja.

"Bizerba je ogromna stvar, ne samo za Valjevo, nego za Srbiju, ali biće još investicija" najavio je predsednik Srbije i dodao da za dva meseca stiže nova nemačka fabrika.

"Razmišljati je lako, delovati je teško. Bizerba se upravo razvijala po ovoj Geteovoj maksimi. Bizerba je donela radost nama u Srbiji. Mi smo pre samo nešto više od godinu dana položili kamen temeljac ovde u Valjevu. Ljudi misle da se to radi pred izbore i da ne bude rezultata. Ovo je jako važno za centralnu Srbiju. Ovde će biti već prosečna plata ne samo u Valjevu nego u Srbiji", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da Srbija veruje u Bizerbu i porodičan biznis i ponosna je na činjenicu da će odavde izaći najbolje vage na svetu koje su napravljene ovde u srcu naše zemlje.

"Važno nam je što se zalažu inovativnim zelenim tehnologijama jer će sami proizvoditi energiju za svoju fabriku. Krov je opremljen solarnim ćelijama, koje proizvode 40 posto energije. To je važno za budućnost jer kupci, potrošači žele da znaju kako je proizvedena energija u fabrici iz koje kupuju", naveo je je Vučić.

On je rekao da će se izgradnjom puta Valjevo-Lajkovac dodatno povezati ovaj grad i da će Valjevo od 15. oktobra dobiti cevi za gas čime će početi industrijalizacija Kolubarskog okruga.

"Kasnimo za neke projekate infrastrukture, ali ipak radimo i dajemo rezultate. Putem Beograd-Valjevo dolaziće se za 50-55 minuta, uradićemo prugu Valjevo-Vrbnica. Moramo da završimo brzu saobraćajnicu. Radićemo brzo putnu i železničku infrastruktru.Takođe i bolnicu na 77 000 kvadratnih metara i uložićemo u to 90 miliona evra, 15 miliona evra u halu. Upravo završavamo dokumentaciju. Stvari se kreću napred, dolazi gas do 15. oktobra do Valjeva, samo je pitanje dal ste pošteni da to priznate" istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je posebno apostrofirao da nemačke kompanije zapošljavaju 80.000 hiljada ljudi, i izrazio Nemačkoj vladi i posebno ambasadorki Anke Konrad.

Komentarišući otvaranje fabrike "Bizerba" u Srbiji ambasadorka Nemačke rekla je da proizvod nudi preciznost i kvalitet i mogućnost za visoko obrazovane stručnjake.

"Fabrika "Bizerba" će instalirati sistem solarnih panela radi snabdevanja električnom energijom na održiv način kao što je to uradilo nemačkih kompanija. Ovo će biti važan ekonomski faktor za razvoj centralne Srbije i hvala Vladi što je pomogla u ovoj oblasti. "Bizerba" je porodično preduzeće i nadamo se da će njeno prisustvo pozitivno uticati na privlačenje novih investitora i u korist nemačko srpskog ekonomskog odnosa i njihovih građana. Radujem se predsedniče daljoj saradnji sa vama i da će se poboljšati ekonomski preduslovi za ulazak Srbije u EU" navela je Konrad.

Prisutnima se obratio i generalni direktor "Bizerbe" Andreas Kraut, koji je izjavio da im je to najveći projekat što se tiče investiranja i izgradnje fabrike i da nisu uopšte pogrešili što su baš izabrali Valjevo kao mesto za svoju kompaniju, a zatim se zahvalio srpskim saradnicima.

"Ovo je postala fantastična zgrada na koju smo ponosni. Ovo je veoma uspešan projekat kako za na nas tako i za građane Valjeva. U dužem roku zaposlićemo do 300 zaposlenih. U ovom modernom izdanju od 11. 227 m2 stvoreni su uslovi za automatizaciju i digitalizaciju proizvodnih procesa", naglasio je Kraut.

Predsedniku Srbije su predstavnici nemačke "Bizerbe" nagovestili i da će Srbija ubuduće postati poznata i čuvena po najboljim vagama na svetu koje će se proizvoditi u našoj zemlji.

(EURACTIV.rs)