Politika

ŠVEDSKA JE VAŽAN PARTNER SRBIJE: Trgovinska razmena učetvorostručena, 2022. postavljen rekord

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Blistremom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, trgovinskoj razmeni, Evropskom putu Srbije i drugim temama.

Izvor: EPA-EFE/Andrej Cukić

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Švedske rekao je da Srbija pripada Evropskoj uniji, koja je ujedno i najveći trgovinski partner, kao i da nema drugih alternativa osim evropskog puta.

"Švedsko predsedavanje drži Zapadni Balkan visoko na agendi, Srbija je prva na putu obilaska tih zemalja. Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope i očekujem usklađenost naših partnera sa nama. Zemlje u regionu su suštinski partneri u zalaganjima da održimo stabilnu Evropi", rekao je Bilstrem.

On je istakao da je njegova poseta odraz snažnih veza Srbije i Švedske i podsetio da u toj zemlji radi oko 130.000 državljana Srbije, kao i da je u švedskim kompanijama u Srbiji zaposleno oko 10.000 građana.

Predsednik Srbije rekao je da je Švedska izuzetno važan parter Srbiji, najveći ekonomski partner od svih nordijskih zemalja kao i da je trgovinska razmena Srbije i Švedske učetvorostručena kao i da smo u prva dva meseca imali dodatno povećanje našeg izvoza u tu zemlju.

"U poslednjih 10 godina smo učetvorostručili razmenu sa Švedskom. Ona je 2022. godina bila rekordna na nivou od 629 miliona evra i sa značajnim povećanjem srpskog izvoza upravo zbog investicija iz EU. U prva dva meseca ove godine imamo dodatno povećanje trgovinske razmene od 17,8% posebno našeg izvoza u Švedsku. Verujemo da ćemo ove godine preći cifru od 800 miliona, a uskoro i od jedne milijarde evra trgovinske razmene", rekao je Vučić i dodao da ukupno ima 241 švedska kompanija koja posluje u Srbiji.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Vučić je naveo da smo mi uvek bili zahvalni Švedskoj na toj podršci.

(EURACTIV.rs)