Politika

NEĆEMO PODRŽATI ČLANSTVO KOSOVA U UN: Vučić o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Blistremom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o formiranju ZSO i vojnoj neutralnosti Srbije.

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kazao je da je između ostalog, sa ministarom spoljnih poslova Kraljevine Švedske razgovarao i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ponovio stav da Srbija neće podržati članstvo Kosova u UN.

"Ponovio sam da će Srbija ispuniti ono što smo rekli, ali da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN. O tome smo jasno obavestili sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stranu i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona i Blinkena i sve na kugli zemaljskoj sa kojima smo razgovarali. Danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. Kada bude formirana Zajednica srpskih opština, tek kada to ispunite, mi ćemo da radimo sve drugo. To je obaveza koja postoji iz 2013. godine. Mi u Srbiji nismo toliko glupi. Čekamo da ispunite ono što su vaše obaveze, onda ćemo da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner", istakao je predsednik Vučić.

"Da ne bismo završili kao što su se neki drugi sporazumi završavali, pa posle toga izbijali ratovi, zato što su neki evropski lideri govorili da je to bila igra i most da bi neki dobili vreme", napomenuo je Vučić.

Predesdnik Srbije je istakao da je razumeo sve poruke gosta iz Švedske, od toga da moramo da uvodimo sankcije i kako i na koji način da se ponašamo u odnosima sa Prištinom. Vučić je napomenuo da naša zemlja čezne da ostane vojno neutralna.

Predsednik Srbije naglasio je da smo mi nezavisna i suverena zemalja i da ćemo donositi odluke na takav način, vodeći računa i o "onome što ste nam vi kao najbliži partneri iz EU rekli". Nadam se da ćete još češće dolaziti u našu zemlju", poručio je Vučić.

(EURACTIV.rs)