Politika

PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA NA METI KRITIKA ZBOG UVEĆANIH PUTNIH TROŠKOVA: Mišel koristi i privatni avion

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel proteklih nedelja sve češće je na meti kritika zbog rastućih putnih troškova njega i njegove kancelarije, na šta se već žalilo i niz država članica EU.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

U kancelariji Šarla Mišela koji je pre mandata u Europskom savetu bio premijer Belgije, već su u proračunu za 2024., o kojem se trenutno raspravlja, povećana sredstva za 27,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, izvestio je Politico.

Putni troškovi Mišela i njegovog osoblja za 2024. će biti gotovo četiri puta veći nego što su bili u vreme njegovih prethodnika Donalda Tuska (2014-19) i Hermana Van Rompeja (2009-14).

Mišel putuje i privatnim avionom

Prema pisanju francuskog lista Le Monde, do rasta troškova je došlo jednim delom i zato što Mišel putuje privatnim avionom. Osim sve većih izdataka, o njegovim putovanjima se govori i zbog velikih količina štetnih emisija koje privatni letovi proizvode, na šta je, između ostalih, upozorila belgijska eurozastupnica Zelenih Saskija Bričmont.

U svetlu poslednjeg izveštaja UN-ovog Panela za klimatske promene (IPCC) "nije normalno nastaviti putovanja privatnim avionom," Bričmont je zatražila da se ograniče Mišelovi putni troškovi.

O proračunu njegove kancelarije takođe će se razgovarati i u Europskom parlamentu, na plenarnoj sednici u maju. Za očekivati je da će ta tema dovesti do žučne rasprave, posebno od strane zastupnika iz redova Socijalista i Zelenih.

Mišelove troškove je takođe kritikovalo i devet država članica među kojima su Nemačka, Italija i Poljska, koje su od njega formalno zatražile "objašnjenja" na sastanku Europskog saveta u martu.

"Drugačiji kontkest"

Mišel i njegov glasnogovornik Jurek Kučkievič su u izjavama za medije protekle nedelje naglašavali da se međunarodni kontekst u poslednje tri godine značajno promenio. Budući da kao predsednik Europskog saveta Mišel često mora u kratkom roku da otputuje na udaljene destinacije, to može dovesti do većih troškova.

(EURACTIV.rs)