Politika

POTVRĐEN NOVI DATUM SASTANKA VUČIĆA I KURTIJA: Formiran Odbor za praćenje Sporazuma o normalizaciji odnosa

Autor Tamara Milošević Grbić

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine biće nastavljena 2. maja, kada će se u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija kao posrednika u dijalogu danas je uspostavila zajednički odbor za praćenje. Zadatak zajedničkog odbora za monitoring je da nadgleda primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i njegovog implementacionog aneksa. Odborom će predsedavati specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak.

"Ovo je konkretna implementacija dogovorenog u Ohridu na sastanku između predsednika Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. U Odboru Kosovo će predstavljati njihov ambasador u Briselu, a Srbiju njen glavni pregovarač. Odbor će se redovno sastajati u Briselu, a detalji će biti finalizirani i usvojeni na prvom sastanku koji će biti održan posle narednog sastanka na visokom nivou koji je planiran ovde u Briselu za 2. maj - rekao je Stano, prenosi "Euronews Srbija".